+ Meer informatie

WVC: Asielzoekers naar 's-Gravendeel

Raad in geheime vergadering geïnformeerd

2 minuten leestijd

's-GRAVENDEEL - Het ministerie van WVC heeft het gemeentebestuur van 's-Gravendeel gevraagd mee te werken aan de vestiging van een landelijk opvangcentrum voor asielzoekers op camping De Aalfuik. Dit heeft gemeentevoorlichter A. Happen vanmorgen desgevraagd bevestigd. De gemeenteraad van 's-Gravendeel is gisteravond in een geheime vergadering geïnformeerd, maar heeft nog geen standpunt ingenomen.

Het 's-Gravendeelse centrum moet een van de acht landelijke opvangcentra worden waarover minister drs. H. D'Ancona van WVC en staatssecretaris mr. A. Kosto van justitie onlangs overeenstemming bereikten met de Tweede Kamer. Op camping De Aalfuik moeten ongeveer 500 asielzoekers opgevangen worden direct na hun aankomst in Nederland. Na een verblijf van 10 a 12 weken worden zij elders in het land ondergebracht. De vestiging van een asielzoekerscentrum is mede afhankelijk van de bereidwilligheid van de gemeenteraad om met het ministerie van WVC een beheersovereenkomst af te sluiten (hierover wordt momenteel onderhandeld), het bestemmingsplan te wijzigen en de nodige bouw- en hinderwetvergunningen te verstrekken. Ook is de verkoop van de camping aan „een organisatie" nog niet rond. Met deze organisatie (naar verluidt het FNV) zal het ministerie vervol

Er is grote vraag naar industriegrond. Daarom wordt bekeken hoe gens een exploitatie-overeenkomst afsluiten.

Verhuur

Volgens een woordvoerster van camping De Aalfuik wordt de camping, waarop een groot aantal vaste stacaravans staat, niet verkocht, maar verhuurd. De datum waarop de camping in gebruik genomen zal worden als asielzoekerscentrum is nog onbekend, aldus de woordvoerster. Campinghouder Heikoop was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar, evenmin als groepscommandant T. Noordhoek van de rijkspolitie.

Camping De Aalfuik, die op enkele tientallen meters afstand van de (voor onbevoegden afgesloten) overnachtingshaven van Rijkswaterstaat ligt, verkeert al geruime tijd in financiële moeilijkheden.

Gemeentebestuur en ministerie organiseren op donderdag 24 oktober om 20.00 uur in dorpshuis Concordia een voorlichtingsbijeenkomst. zo spoedig mogelijk de aanleg van een industrieterrein tussen de spoorlijn en de Kweldamweg kan beginnen. Tot de belangstellenden voor het terrein behoort onder meer een internationaal concern op het gebied van afvalverwerking. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat er een halve afslag van de A-15 komt bij de grens met Hardinxveld-Giessendam. Of de afslag ook aan de zuidkant van de A15 op die plaats komt, moet binnenkort duidelijk worden. Hierop is het verkeersstructuurplan van Sliedrecht gebaseerd. Onlangs liet Rijkswaterstaat echter weten dat deze afslag er niet komt. Het college legt zich daar echter nog niet bij neer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.