+ Meer informatie

Werkgevers en bonden bijeen voor overleg

Stakingen metaalindustrie gaan door

1 minuut leestijd

AMSTERDAM/UTRECHT - Op het hoofdkantoor van de Industriebond FNV in Amsterdam is vanmorgen het overleg begonnen tussen de vakbonden en de werkgeversorganisatie FME. De FME gaf daar op uitnodiging van de Industriebonden FNV een toelichting op haar cao-voorstellen. Als de werkgevers naar de smaak van de bonden daadwerkelijk meer te bieden hebben, zou het cao-overleg waarschijnlijk formeel worden hervat. Dat zou mogelijk vandaag nog of anders wellicht morgen gebeuren.

De Industriebond FNV riep zijn leden bij nog eens zeven metaalbedrijven vandaag op tot een 24-uursstaking om de werkgevers in de metaal- en elektrotechnische industrie tot een beter cao-bod te dwingen. Daarnaast loopt bij veertien bedrijven de gisteren begonnen staking voor een of meer dagen door.

De bonden noemden de acties van gisteren bij 25 bedrijven een succes. Van de 10.000 verwachte deelnemers legden uiteindelijk volgens de bonden 4500 metaalwerkers het werk neer. De FME schatte het aantal stakers op 3000. In de grootmetaal werken 200.000 mensen.

Voor vandaag waren acties gepland bij Stork in Assen, NHF in Arnhem, Inventair in Nieuwegein, Nolte Masten in Maarheeze, Donné Draad in Nieuw-Bergen, Globe in Belfeld en De Biesbosch in Dordrecht.

De in totaal 21 bedrijven waar vandaag volgens het actiedraaiboek werd gestaakt, tellen bij elkaar een kleine 10.000 werknemers. De bonden mikten voor vandaag op 3000 tot 4000 stakers.

Lager niveau

Terwijl de vakbonden meldden dat in de meeste bedrijven waar vandaag voor het eerst werd gestaakt de produktie plat ligt, lieten de directies van diverse metaalbedrijven desgevraagd weten dat ze ondanks de staking de produktie nog gaande konden houden, zij het op een lager niveau dan normaal.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.