+ Meer informatie

Ministers verdeeld over plan-MacSharry

Landbouwbeleid EG staat ter discussie

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Het plan van de Europese Commissie om tot ingrijpende hervormingen te komen van het landbouwbeleid van de EG heeft gisteren in Brussel tijdens een eerste bespreking gereserveerde reacties ontvangen van de ministers van landbouw.

Minister Bukman verwoordde de kritiek van Nederland, Engeland en Denemarken. Het kernpunt hiervan is dat met het plan van de Commissie de koers die in 1988 onder leiding van toenmalig landbouwcommissaris Andriessen is ingeslagen, wordt losgelaten. Andriessens opvolger MacSharry wil de gegarandeerde prijzen drastisch verlagen en de exportsubsidie verminderen. Boeren die hierdoor in de knel komen, zouden dan recht hebben op inkomenssteun.

In de plannen van de Commissie die vorige week werden geformuleerd en gisteren werden gepresenteerd, heeft die inkomenssteun een permanent karakter. Vooral de kleinere en middelgrote boerenbedrijven zouden daarvan profiteren, terwijl de grotere ondernemingen op minder compensatie kunnen rekenen en ook eerder geconfronteerd zullen worden met de verplichting tot braaklegging van een deel van het landbouwareaal.

Sociale categorie

Minister Bukman vreest dat door zo'n filosofie de agrarische sector van een „economische categorie" kan verworden tot een „sociale categorie". Hij is niet principieel tegen vormen van inkomenssteun, maar vindt dat die slechts tijdelijk als overgangsmaatregel mag worden gegeven. Den Haag, Londen en Kopenhagen zijn tegen de plannen van de Commissie, omdat men vreest voor het welzijn van de grote bedrijven die men juist in deze landen vindt. Zij werden bijgevallen door de Fransen, die tegen de plannen van de Commissie zijn omdat zij eigenlijk helemaal geen verandering van het Europese landbouwbeleid willen.

In het zogeheten "denkstuk" van de Commissie worden nog geen getallen of percentages genoemd, wat de Britse minister van landbouw, Gummer, „gek" noemde. EG-commissaris MacSharry kreeg ronduit steun van Griekenland, Spanje en Portugal, waar men veel kleine boerenbedrijven vindt. De Duitse, Ierse, Belgische en Luxemburgse bewindslieden namen een afwachtende houding aan. Door de verdeeldheid onder de hdstaten is het niet te verwachten dat er spoedig besluiten zullen vallen over hervormingen. Men verwacht wel een gunstige invloed op de GATT-onderhandelingen in Geneve over liberalisering van de wereldhandel. Die liepen eind vorig jaar vast door onenigheid over het Europese landbouwbeleid. In Washington werden plannen van de EG-commissie door minister van landbouw Yeutter al gekwalificeerd als een „belangrijke doorbraak".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.