+ Meer informatie

Altreformierte Kirche raakt los van GKN

2 minuten leestijd

BENTHEIM - De Duitse gereformeerden die zich in 1923 bij de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) aansloten, verlaten binnenkort het kerkverband van de GKN.

Dat schrijft de gereformeerde emeritus hoogleraar H. Baarlink uit Nordhorn (classis Bentheim) in het Centraal Weekblad.

De veertien gemeenten van de Evangelisch-Altreformierte Kirche (EAK) gaan nauwer samenwerken met de Evangelisch-Reformierte Kirche, waarvan zij zich in 1828 hadden afgescheiden. Deze kerk beleed enkele jaren geleden in een verklaring schuld over haar optreden jegens hen die de kerk verlieten. De Evangelisch-Altreformierte Kirche bestaat uit acht gemeenten in het graafschap Bentheim, vijf in Oost-Friesland en een in Wuppertal. Zij tellen bij elkaar ongeveer 7000 leden.

De breuk met de GKN is niet te wijten aan het Samen op Weg-proces, aldus dr. Baarlink, Wel is het volgens hem zo dat de Altreformierte Kirche niet in de toekomstige kerkelijke structuur van de SoW-kerken zou passen. "Alleen al de gedachte dat onze kerkelijke goederen in Utrecht zouden worden beheerd, is absurd en waarschijnlijk ook niet te rijmen met het in Duitsland geldende recht."

In de Altreformierte Kirche leeft de gedachte dat de kerk als geheel zich alleen moet bemoeien met die dingen die plaatselijk niet geregeld kunnen worden. "Het uit handen geven van het eigen beheer zou afbraak doen aan de roeping als gemeente op te komen voor alles wat voor het functioneren van het gemeenteleven nodig is."

Bij het 150-jarig bestaan van de Altreformierte Kirche in 1998 werd een gezamenlijke commissie met de Evangelisch-Reformierte Kirche gevormd om nauwere samenwerking voor te bereiden. Over en weer nemen nu afgevaardigden aan de synode van de zusterkerk deel. Kanselruil komt volgens dr. Baarlink ook steeds vaker voor. Het is echter niet de bedoeling dat beide kerken zich op korte termijn herenigen.

Tegenover deze ontwikkelingen staat volgens dr. Baarlink een steeds minder wordend besef van saamhorigheid met de Gereformeerde Kerken. "Wat daar gebeurt en op de synodes behandeld wordt, raakt hen maar zeer ten dele."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.