+ Meer informatie

Stadstuinstukjes

3 minuten leestijd

Ik ben maar met het kladblok op de tuinbank gaan zitten om ter plekke notities te maken. Want in juli 'gebeurt' er zoveel in de tuin, dat kun je nooit allemaal onthouden en later vanuit je geheugen verwerken achter een computer!

De bessen aan de krentenboom krijgen nauwelijks kans om te rijpen. Eerst begreep ik niet waardoor er zo vroeg in het jaar al bessen op het pad lagen. Maar duiven blijken dol op de vruchtjes, en strijken soms met z'n drieën tegelijk in de Amelanchier neer. Nummer vier en vijf zitten dan vanuit de gouden regen hun kans af te wachten, want met z'n vijven in de struik, dat is echt te krap. De restanten vind ik later op het paadje.
Een paar jaar terug kreeg ik drie miniatuur-roosjes. Aan twee hing een kaartje met enkel de vermelding "miniatuur-roos rood", bij de derde zat een plantpen met naam ("Orange Morsdag" staat op de voorkant, de achterkant vermeldt "Fathersday"...). De twee rode werden roze en dieproze. Geen van tweeën bloeit erg uitbundig. Daarom heb ik ze nu maar bij elkaar gezet, dan lijkt het iets meer. Prompt hebben hun bloemen nu dezelfde dieproze kleur. De Orange Morsdag is een aanrader. Hij bloeit onafgebroken tot ver in oktober met trosjes helderrode bloempjes en ziet er heel gezond uit! Doordat de bloem van een stokroos vrij snel na de bloei afvalt, denk je er niet altijd aan om de zaaddoos eronder weg te halen. Bovendien lijkt zo'n zaaddoos een beetje op een nieuwe knop. Als je het zaad laat zitten, moet de plant energie stoppen in de ontwikkeling daarvan. Energie die hij dan niet in nieuwe knoppen kan stoppen.

Na vele zaden weghalen weet ik het verschil tussen knop en zaaddoos: Knoppen zijn eivormig, de zaaddozen platter en groter. Het wegknippen is wel een secuur werkje. Voor je het weet knip je de steel van de plant mee! Maar ja, als je tussen de zoemende bijen hoog boven je staat te reiken naar een wiebelende stokroossteel, gaat er wel eens wat mis. Overigens: één zaaddoos bevat minstens vijftig zaadjes, dus als er eentje blijft zitten heb je voor de hele tuin/buurt/familie voldoende zaad... BelangsteUing? Laat het gerust weten.

De hele maand geniet ik al van de hortensia's in de voortuin. De kleur, oorspronkelijk roze, is nu paarsroze, onder invloed van de tuingrond. Middeltjes om hortensia's blauw te krijgen lees en hoor je overal, maar bestaat er ook een trucje om ze roze te houden? Want paarser hoeven ze van mij niet... De ene plant, die de meeste zon krijgt, hangt om de twee dagen slap, en dan geef ik hem snel een paar liter water, al dan niet met voeding. Je kunt planten 'harden', door ze niet zo gauw te begieten. Dan wortelen ze dieper, zegt men. Maar zeg nou zelf, als je de trots van je voortuin, eindelijk in bloei, zo verlept ziet hangen, gaan je voeten toch haast automatisch richting kraan!

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.