+ Meer informatie

Blokkade UCN zal niet geduld worden

Burg. Schneiders van Almelo:

2 minuten leestijd

ALMELO — Het afgrendelen van het UCN-Urenco-compIex in Almelo, waartoe de anti-kernbeweging op 18 juni wil overgaan tot en met 20 juni, zal niet worden toegestaan.

Burgemeester Schneiders van Almelo heeft dit een deputatie van de actievoerders gisteren in een gesprek nog eens duidelijk gemaakt. „Demonstreren tegen kernenergie mag best, maar dan moeten de personeelsleden van UCN-Urenco ongehinderd het terrein op en af kunnen gaan. Dat is hun recht", zo stelt burgemeester Schneiders.

Geweldloos
De wijze waarop de demonstranten zich zullen verzetten tegen het breken van de blokkade, zou volgens de burgemeester bepalend zijn voor het politieoptreden. De vertegenwoordigers van de actiegroepen hebben vrijdag herhaald dat hun actie in principe geweldloos is. „In het algemeen belang" krijgt de actieleiding toestemming voor een eigen radiozender. Met zo'n zender is het mogelijk de actie een zo gedisciplineerd mogelijk verloop te geven, bovendien wordt de zender gebruikt als communicatiemiddel met de autoriteiten. Tijdens de blokkade van de kerncentrale in Dodewaard zijn met zo'n radiozender gunstige ervaringen opgedaan.

Hooien
Over de mogelijkheid van een tentenkamp voor de actievoerders wordt nog gesproken. Boeren in de directe omgeving van het fabrieksterrein willen er hun weiden niet voor beschikbaar stellen in verband met het hooien. Maar het is volgens burgemeester Schneiders niet uitgesloten dat verderop een terrein wordt gevonden. Aan de Almelose sportraad zal worden gevraagd of het terrein van de voetbalclub Heracles zaterdag 20 juni kan worden gebruikt voor een afsluitende demonstratie. Dit sportcomplex ligt dichtbij het terrein van UCN-Urenco.

Het beleid van de autoriteiten is er overigens op gericht zoveel mogelijk in contact met de actievoerders te blijven. Dat is naar de mening van burgemeester Schneiders voor alle betrokkenen het beste, want goede verbindingslijnen kunnen onnodige moeilijkheden voorkomen, zo meent hij. Zondag komen de basisgroepen van de anti-kernbeweging in Deventer weer bijeen om de verdere voorbereiding van de actie in Almelo te bespreken.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.