+ Meer informatie

Arafat ziet nieuwe elementen na gesprek

Van der Klaauw kan ze niet ontdekken

2 minuten leestijd

DAMASCUS — De voorzitter van de PLO, Jasser Arafat, heeft nieuwe elementen gevonden voor een oplossing van de problematiek in het Midden-Oosten, al zijn die nog onvoldoende om op voort te gaan. Ieder positief nieuw idee is echter welkom „omdat het Palestijnse volk eindelijk recht moet worden gedaan".

Arafat zei dit vrijdagavond in Damascus nadat hij een gesprek van twee uur had gevoerd met de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Van der Klaauw. In de Syrische hoofdstad congresseert op het ogenblik de nationale raad van de PLO, het parlement in ballingschap van het Palestijnse volk. Van der Klaauw van zijn kant had geen nieuwe elementen kunnen ontdekken in zijn gesprek met de leider van de PLO. Hij vond het contact in Damascus desondanks nuttig. Jasser Arafat weigerde na afloop nader in te gaan op de nieuwe elementen die hij in zijn gesprek met Van der Klaauw had bespeurd. Hij zei slechts dat hij de discussie in het algemeen vruchtbaar had gevonden. De PLO-leider onderstreepte dat geen vrede in het Midden-Oosten kan worden gevonden zonder dat het recht op zelfbeschikking, onafhankelijkheid en terugkeer van het Palestijnse volk naar zijn woonplaats wordt erkend.

Gereserveerd
Hij liet tevens uitkomen dat hij Van der Klaauw heeft duidelijk gemaakt dat de Palestijnse bevrijdingsorganisatie gereserveerd staat tegenover een Europees vredesinitiatief in het Midden- Oosten. Eerder deze week, voor de komst van Van der Klaauw naar Damascus, had Arafat al gesteld dat de PLO meer heil ziet in het voorstel dat de Sowjet-Unie een paar jaar terug deed om een conferentie van alle partijen te houden in Geneve, onder voorzitterschap van Rusland en Amerika.

De Nederlandse bewindsman verklaarde vrijdagavond dat het gesprek met Arafat een open onderhoud was geweest, waarbij „alle kwesties en alle vragen, opgesteld binnen de Europese raad, aan de orde waren gekomen". De nieuwe elementen waarvan Arafat repte had Van der Klaauw niet kunnen ontdekken, maar hij vond het toch een nuttig gesprek „omdat het mogelijk was in de diepte over alle problemen te praten".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.