+ Meer informatie

VNO beticht kabinet van schenden sociale afspraken

Werkgevers vragen premier opheldering

2 minuten leestijd

DEN HAAG - VNO-voorzitter Van Lede vindt dat het kabinet de afspraken die eind vorig jaar zijn gemaakt met werkgevers en werknemers ("gemeenschappelijk beleidskader") op een aantal punten schendt. Het gaat om de afspraken over kinderopvang, etnische minderheden en belastingen en premies (collectieve lastendruk). De werkgeversorganisatie wil hierover opheldering van premier Lubbers, „die zijn handtekening namens het kabinet onder de sociale afspraken heeft gezet".

Vorige week riep minister De Vries de sociale partners bijeen nadat de vakbeweging had geklaagd over de opstelling van de werkgevers over arbeidstijdverkorting. Bij die gelegenheid trokken de werkgevers op hun beurt al aan de bel over de schendingen die het kabinet in hun ogen pleegt, maar kregen daar geen antwoord op.

„Afspraken worden minder zorgvuldig nageleefd dan we gewend waren", aldus Van Lede gisteren op zijn maandelijkse persconferentie in Den Haag. Zo bleek het afgesproken overleg over de kinderopvang dinsdagavond ondanks de interventie van sociale partners een lege huls, omdat het geld via de sociale vernieuwing naar de gemeenten gaat.

Maar ook de afspraak dat er overleg komt over het wegnemen van knelpunten voor minderheden is volgens Van Lede overboord gezet door de aankondiging van een SER-adviesagnvrage over een Wet bevordering arbeidsmarktkansen voor etnische minderheden. „Een SER-adviesaanvrage betekent regelgeving en dat botst met de toezegging dat door overleg met sociale partners naar oplossingen zal worden gezocht. Bovendien wordt hiermee voorbijgegaan aan het meerjarenplan van de nieuwe arbeidsvoorziening, waarin ook de positie van minderheden aan de orde komt", aldus Van Lede.

Sanctie

Het VNO voelt niet voor de wet die de kansen van minderheden op werk moet vergroten, naar het model van een Canadese wet. Daar moeten werkgevers een plan maken om hun personeelsbestand een afspiegeling te laten worden van de situatie op de arbeidsmarkt en de resulaten daarvan openbaar maken. Een echte sanctie zit daar niet aan vast. Blijven ze in gebreke, dan doet de "sociale controle" van media en vakbeweging haar

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.