+ Meer informatie

l^^^yggggggiigBpil

5 minuten leestijd

De nieuwe Galleria van de Messe in Frankfort aid Main. Deze immense halfronde hal is de nieuwe entree tot de jaarbeurshallen. Onder redactie van Anneke Verhoeven

Sweet (I)

Weliswaar hangt in menige supermarkt reeds de doordringende geur van speculaas, banket, marsepein en suikergoed, maar dat is slechts één kant van de zaak. Want afgezien van deze seizoengebonden buitensporigheden lijkt de Nederlander er steeds meer van doordrongen te zijn dat er gezonder moet worden gegeten en gesnoept. Natuurlijk, hij mag zich van tijd tot tijd graag te buiten gaan aan een patatje speciaal en tegen slagroompunten heeft ook niet iedereen evenveel bezwaar. Maar het is onloochenbaar dat er toch meer op de calorieën en de koolhydraten wordt gelet. Kijk maar naar de complete "light"-rage die heden ten dage woedt. Of het nu gaat om yoghurt, kaas, frsidrank of boter: van alles is wel een lichtere variant in de handel: met minder suiker en minder vet en dus minder kans op ongewenste neveneffecten.

Suiker heeft een heleboel kwalijke eigenschappen: je wordt er dik van en het kleinste kind weet dat suiker en gaatjes in tanden en kiezen alles met elkaar te maken hebben. Toch is deze stof voor veel mensen op de een of andere manier onweerstaanbaar. Wat zou frisdrank, koek, chocola, pudding en thee zijn zonder een schepje zoet?

Dat gegeven, gecombineerd met de groeiende overtuiging dat suiker nogal wat schade aanricht, is koren op de molen van fabrikanten van kunstmatig vervaardigde zoetstoffen. Ze —de zoetstoffen dus- worden steeds meer gebruikt in frisdranken, vruchtenyoghurt enzovoorts, of gewoon als losse zoetjes in koffie en thee of in poedervorm, voor dagelijks huishoudelijk gebruik. Gewone riet- en bietsuiker staan allang niet alleen meer op het schap: de pakken krijgen gezelschap van een steeds groeiend aantal kunstmatige zoetstoffen. Het in Zwitserland gevestigde bedrijf

Sweet (II)

De diëtiste mevrouw Van der Heijden hield een tamelijk algemeen verhaal over zoetstoffen in onze voeding. Het meeste mag bekend worden verondersteld: suiker neemt een belangrijke plaats in in ons voedsel, maar is bewust niet opgenomen in de maaltijdschijf: uit oogpunt van voedingswaarde kan het geheel worden gemist. De meesten onzer vinden het in ieder geval toch ontzettend lekker en per hoofd van de bevolking nuttigen we er daarom per jaar een kleine veertig kilo van. Daarmee doen we het, vergeleken met veel mede-aardbewoners, lang niet slecht, maar het zou natuurlijk best een beetje minder kunnen.

Op dus naar de kunstmatige zoetstoffen. Er zijn er verschillende van: sorbitol, wordt veel gesignaleerd in suikervrije kauwgom maar levert energie en is dus als suikervervanger niet aan te bevelen. Cyclamaat en saccharine leveren geen energie en hebben een grote zoetkracht. Ze worden op de markt gebracht onder de merknamen Natrena en Sukkretine (in tabletvorm en vloeibaar) en Hermesetas en Zoet en Goed (in poedervorm). Er zit volgens mevrouw Van der Heijden een "maar" aan deze stoffen: wanneer er dagelijks heel veel van wordt genomen kan er een risico optreden voor de gezondheid: „Er is namelijk een verband aangetoond met het ontstaan van blaaskanker". NutraSweet, dat de zoetstof aspartaam op de markt brengt, belegde deze week een persconferentie omdat „het belang van zoetstoffen in onze dagelijkse voeding toeneemt". Ook de behoefte aan informatie over zoetstoffen is groeiende en daarin meent dit bedrijf wel te kunnen voorzien.

Nu dient een dergelijk door een fabrikant georganiseerde bijeenkomst uiteraard met de nodige argwaan te worden bekeken. Want de kans is dan levensgroot dat de aanwezigen uitsluitend te horen krijgen hoe goed, gezond en aanbevelenswaardig het onderhavige produkt, in dit geval NutraSweet, wel is.

Maar zo ernstig was het gelukkig allemaal niet. Om het allemaal nog enigszins onpartijdig te laten overkomen waren er ook een paar min of meer objectieve sprekers uitgenodigd: mevrouw Van der Heijden, diëtiste, drs. Van der Heijden, directeur toxicologie van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieuhygië in Bilthoven en, vooruit, nog een bijna-naamgenoot: drs. R. F. van der Heide, van het ministerie van WVC.

Om het zo overzichtelijk mogelijk te houden waren de sprekers-van-buitenaf vóór de pauze geboekt, terwijl de mensen van NutraSweet pas daarna hun zegje mochten doen. Een duidelijke scheiding dus, die in ieder geval in het woordgebruik tot uitdrukking kwam: in het eerste gedeelte werd vooral gewaagd van de zoetstof aspartaam, terwijl in het tweede deel voortdurend de naam NutraSweet viel. NutraSweet is de merknaam voor aspartaam (overigens zijn er ook andere fabrikanten die deze zoetstof op de markt brengen) en de personeelsleden, zo deelde de general manager in alle ernst mee, worden dan ook daadwerkelijk gestraft als ze het woord aspartaam in de mond nemen wanneer dat ook NutraSweet had kunnen zijn: een Zwitserse frank in de pot.

Nee, dan aspartaam. „Een kunstmatige zoetstof zonder risico voor de gezondheid. Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten en poeder. Ook frisdranken en zuivelprodukten mogen hiermee worden gezoet. Aspartaam is een eiwit en heeft een hoge zoetkracht, zodat men maar weinig hoeft te gebruiken. De zoetkracht van 1 tabletje aspartaam (= 0,3 Kcal) komt overeen met 1 klontje suiker (= 16 Kcal). Wanneer we het totale gebruik van suiker per dag via de voeding volledig zouden vervangen door aspartaam, dan zou slechts 870 mg aspartaam per 'persoon nodig zijn; een enorme besparing van energie!"

Het moet de dames en heren van NutraSweet als muziek in de oren hebben geklonken. De volgende spreker leek een domper op de vreugde te zetten en moest de beschuldiging dat cyclamaat en saccharine iets met blaaskanker te maken zouden kunnen hebben, ontzenuwen: slechts bij muizen onder extreme omstandigheden waren, in een enkel geval, tumoren gevonden. Waarmee dus ook deze, door concurrenten op de markt gebrachte, stoffen in een gunstiger daglicht kwamen te staan.

Desondanks vond ook hij aspartaam „een van de aardigste stoffen". Wat de klachten betreft: in de Verenigde Staten werden bijwerkingen als misselijkheid en hoofdpijn genoemd, maar verband met aspartaam kon niet worden aangetoond. „Wat niet wegneemt dat er mogelijk wel sprake is van individuele gevoeligheid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.