+ Meer informatie

Onrust in Polen neemt weer toe

Protestactie brandweerlieden

2 minuten leestijd

WARSCHAU — De Poolse vakbeweging Solidariteit heeft ging te kiezen. jdag de regering vertragingstactieken verweten in het overleg Algemeen wordt verwacht dat deze

Br het functioneren van politie en justitie. Dit overleg begon vo;e maand na het incident in Bydgoszcz, waar gewelddadig poli-optreden tegen vakbondsleden een stakingsdreiging ontkeide. Ie regeringsvertegenwoordigihg in overleg zou de vakbond hebben laweten dat ze niet bevoegd is te spreover het optreden van de politie, de igheidsdiensten, en de justitie. Over lating van politieke gevangenen zou «n gesproken kunnen worden na binding van dissidente organisaties het KOR, een beweging die zich invoor onder meer rechtsbescherming r werknemers. Tu de regering het overleg traineert igen de spanningen zich op te hopen, verklaarde Solidariteit vrijdag, rknemers bij electriciteitsbedrijven Zuid-Polen weigeren overuren te ken omdat de autoriteiten gemaakte oraken niet nakomen, aldus de vooritingsdienst van de vakbond, irandweerlieden, die niet zijn aanloten bij Solidariteit, maar een ane groep, de „autonome bonden", zijn protestactie begonnen, maar heb[ beloofd dat ze wel hun werk blijven n. Ze verlangen behalve loonsverering ook beter materieel, zoals uwe banden en schuimblussers, en ere gezondheidsvoorzieningen. De ndweer valt onder het ministerie i binnenlandse zaken. vakbondsleden, die werken bij de ministeries van defensie en binnenlandse zaken tegenwerking bij hun vakbondsactiviteit. De gouverneur van de provincie Czestochowa, in het zuidwesten van Polen, heeft een „drooglegging" van zijn gebied verordineerd omdat overmatig alcoholgebruik het vandalisme in de hand zou werken. DistrictsQrens Onóet Turkse controle stembusgang de positie van Makarios' opvolger president Spyros Kyprianou zal verzwakken. Uit een recente opiniepeling blijkt dat zijn democratische partij de derde plaats inneemt, na de communistische akel-partij en. de rechtse democratische unie.

Hoewel de Cyprische president het grootste gedeelte van de macht bekleedt, kreeg de kamer van volksvertegenwoordiging sedert Makarios' dood meer zeggenschap. Er zijn geen presidentsverkiezingen gepland voor twee jaar, maar een ontgoochelde uitslag voor Kyprianou's partij zou druk kunnen losmaken om de datum van die presidentsverkiezingen te vervroegen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.