+ Meer informatie

GENSCHER IN MOSKOU

3 minuten leestijd

Hoe lang zal West-Duitsland in casu Bondskanselier Schmidt het harde neen tegen Moskou kunnen volhouden? Want dat de druk op hem zal toenemen is duidelijk. De Sovjet-Unie zal zich niet zomaar bij het huidige afwijzen van Brezjnjevs voorstellen neerleggen.

Daarbij rekent ze op de verdeeldheid tussen Europa en de Verenigde Staten over het ten aanzien van het Oosten te voeren beleid. Mede door de aarzelende koers die Carter in het verleden voerde, is Europa steeds meer zijn eigen weg gegaan. Zover, dat de Franse minister van buitenlandse zaken Francois Poncet in Washington, in het hol van de leeuw, kon zeggen: „West-Europa heeft de assistentie van de Verenigde Staten helemaal niet nodig. Er bestaat vandaag een duidelijke gelijkwaardigheid tussen Europa en Amerika op allerlei terreinen".

Gesterkt door deze opvatting vatte Genscher de koe bij de horens en reisde naar Moskou. De vele uren, die de leiders in het Kremlin vrij maakten om zich met hem te onderhouden, maakten duidelijk, dat hij als een serieuze gesprekspartner wordt beschouwd. Wel zo serieus dat Genscher snel naar Washington wil om met de Amerikaanse regering over zijn bezoek aan Moskou overleg te plegen. Kennelijk ziet hij nog mogelijkheden om het gesprek tussen de beide supermachten gaande te houden.

Die wil is kennelijk ook in Moskou aanwezig. Het is ondenkbaar, dat zijn bezoek niet met instemming van Moskou plaats vindt. Dat doet vermoeden dat Genscher ook met een boodschap over Polen in zijn zak loopt. Naar de inhoud daarvan kunnen we nog slechts raden. Zoals de wereld vanmorgen ook nog raden moet naar de inhoud van het overleg dat Brezjnjev in Praag met zijn satellieten heeft gehad.

Bij het zoeken naar een oplossing in Polen is de Sovjet-Unie veel tijd uit handen gegleden. Ze komt nu onder tijddruk te staan, omdat ook in andere satellietstaten onzekerheid gaat heersen over hetgeen uiteindelijk in Polen de oplossing moet brengen. Een oplossing die met Genscher besproken is en die hij nu met Washington zal doorspreken?

Het overleg dat Brezjnjev nu reeds in Praag heeft gevoerd, duidt er op dat Moskou toch zijn eigen weg zal gaan. Of moet het Genschers missie juist het nodige gewicht geven, zodat hij kan stellen, dat de voorstellen die hij op tafel legt, de instemming van het gehele Oostblok hebben?

Zo zijn er nog massa's vragen te formuleren. Het is echter wel zeker, dat de kwestie Polen niet lang meer op de voorpagina's van de kranten zal staan. Laten we hopen en bidden, dat de oplossing geen bloedige zal zijn. Want over Polen is de wereldvrede al meer gestruikeld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.