+ Meer informatie

Een wevende mevrouw De Jong

3 minuten leestijd

Artistiek. Dat is het eerste woord dat bij me opkomt als mevrouw De Jong de deur voor ons opendoet. Ze is beslist geen doorsnee-oma van 79 jaar „Kom maar een keer kijken met het hele gezin", was de uitnodiging toen ze me opbelde om over haar hobby te vertellen. De mannen waren niet zo geïnteresseerd, maar m'n twee dochters hadden veel zin in het bezoek. Ze worden door mevrouw De Jong direct ingeschakeld. „Daar staat een schaaltje met bonbons, deel maar even uit." Zelf heeft ze haar breiwerk weer opgepakt. Ook geen doorsnee-breiwerk, dikke houten pennen met grof gesponnen wol. „Een bodywarmer; vind je 't niet leuk? Zo brei ik ze voor de hele familie." Meneer De Jong, die zijn vrouw in leeftijd een jaar de baas is, geeft me een paar nuttige fotografeertips en verdwijnt dan naar zijn eigen kamer Wat later volgen wij hem. Rijen boeken en mappen met resultaten van familie-onderzoek, nageschilderde Van Goghs en vijf koekoeksklokken die op reparatie wachten, laten zien dat de eigenaar zijn tijd wel weet te vullen. We horen zijn vrouw roepen, het weefgetouw wacht!

Vanaf haar vijftiende
Deze mevrouw uit Oude Tonge kreeg haar eerste weefgetouw van een broer toen ze vijftien jaar was. Vanaf die leeftijd is het weven haar hobby Het tafelmodel waar ze mee begon, is inmiddels vervangen voor een Zweedse weefstoel die in een aparte kamer staat opgesteld. Er ligt een naturelkleurige lap over het toestel. We krijgen te zien hoe het weven in z'n werk gaat. „'t Zou voor jullie leuker zijn als ik met iets kleurigs bezig was, een ruitje of een streepje. Deze lap wordt voor m'n dochter Daar kan ze een pak van maken." Het opzetten van de spanning voor een lap stof van ongeveer zes meter doet mevrouw De Jong in één dag. Ze heeft daar geen problemen mee. De wevers onder ons kunnen voor adviezen bellen: 01874-1141.

Kasten vol
In de loop der jaren zijn er honderden meters staï^ ontstaan. Alle overgordijnen in huis blijken zelf geweven te zijn. Tientallen jassen, jasjes mantelpakken en rokken zijn gemaakt van de geweven stoffen. Mevrouw De Jong laat ons de inhoud van een kast zien. De kleuren grijs, zwart en paars overheersen. Deze kleuren staan haar erg goed. Een zwart-grijze mantel wordt geshowd. „Daar moet ik wel even andere schoenen bij aantrekken." Met hooggehakte schoenen en de zondagse hoed vormt het een chique geheel. „Ik wil geen knopen aan m'n mantels en jasjes, kijk, met m'n hand houd ik de jas wel dicht" 't Is duidelijk dat deze kleding niet bedoeld is voor een fietstocht.

Bank bekleed
Als we weggaan, wil onze gastvrouw graag een stukje meerijden. Even kijken bij een kennis van wie de bank zojuist bekleed is. De stof ervoor is door mevrouw De Jong geweven. Meneer De Jong blijft waar hij is. Gebogen over het uurwerk van een koekoeksklok. Van de kast ontdaan, tikt de klok indringend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.