+ Meer informatie

Vergrijzing verontrust inwoners Westbroek

Leegloop naar Maartensdijk

2 minuten leestijd

WESTBROEK — „Het is al jaren langzaam aan de gang. Jonge gezinnen vertrekken naar het hier vlakbij gelegen Maartensdijk, waar ze wel een woning kunnen krijgen. Hierdoor dreigt Westbroek te vergrijzen. Dat moet voorkomen worden. Daarom moeten er snel huizen komen voor de eigen bevolking", zo verduidelijkte de heer A. van Cooten, secretaris van het comité Westbroek leefbaar, de manifestatie die op zaterdag 17 september in het twaalfhonderd zielen tellende Utrechtse dorp zal worden gehouden.

Het comité spant zich al jaren in voor de uitbreiding van het dorp voor de eigen bevolking. Op dit moment ligt er al een plan ter goedkeuring bij Gedeputeerde Staten van Utrecht voor de bouw van 84 huizen, zowel huurals koopwoningen. Het plan, ontworpen door de Amsterdamse architect Hertzberger, is met groot enthousiasme door de bevolking ontvangen en past geheel in het karakter van het landschap, aldus Van Cooten. Hertzberger is volgens hem uitgegaan van de bestaande kavel-opbouw van het land en er hoeft daarom geen enkele sloot te worden gedempt.

Westbroek, ten oosten van de Maarseveense plassen, ligt in een gebied dat polshoogte ging nemen, bleek dat de bestuurster, de 26-jarige Sonja Lucas, al lang en breed thuis was. Zij was met haar auto uit de bocht gevlogen en er zelf in geslaagd op het droge te komen. in het verleden is ontstaan door veenafgraving en dat nu gekenmerkt wordt door honderden kaarsrechte sloten.

Bezwaren

Tegen het plan van het comité zijn bij Provinciale Staten van Utrecht 12 bezwaarschriften ingediend, onder andere door de Stichtse Milieufederatie en de Bond Heemschut. De milieufederatie is bang, dat door de bebouwing een deel van de flora wordt aangetast. De Bond Heemschut vreesde een ernstige storing van het aanzicht van de kern van het dorp. Na een gesprek met het comité heeft de bond zijn bezwaren afgezwakt en is het nu eens met de plannen meegaan onder voorwaarde dat de nieuwe huizen, die mogelijk zullen worden gebouwd, tegen een reeds bestaand stukje nieuwbouw bestemd zullen worden voor de eigen bevolking.

Actie

Op zaterdag 17 september zal om 8.45 uur Westbroek met slagbomen worden afgesloten om, zoals Van Cooten zegt „de passanten en bezoekers te wijzen op de problemen van het dorp en de evenementen die het protest van de dorpsgemeenschap onderstrepen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.