+ Meer informatie

Stakingen in vleeswarenindustrie

Compaxo met bonden tot overeenstemming gekomen

3 minuten leestijd

DEN HAAG — Ongeveer 2800 personeelsleden bij zeven leesfabrieken zijn vanmorgen in staking gegaan om hun eisen in de CAO-onderhandelingen kracht bij te zetten, zo heeft een woordvoerder van de Voedingsbond FNV meegedeeld. Het gaat om de bedrijven NCB in Boxtel, Coveco in Twello, Van der Laan in Waspik, de Unilever Vleesgroep in Oss, Idema (onderdeel van Unilever) in Gieten, Homburg in Cuyk en Coveco in Borculo.

In de bedrijven waar wordt gestaakt ligt de produktie volledig stil, aldus de voedingsbond. Volgens de vakbondswoordvoerder G. Wijnhoven zijn de stakingen voor onbepaalde tijd. Overigens kan het zijn dat bij bepaalde bedrijven maar voor enkele dagen wordt gestaakt waarna andere bedrijven de staking overnemen, aldus de vakbondswoordvoerder. De vleeswarenindustrie telt 14.000 werknemers. 
De bond zei te verwachten dat bij meerdere vleesbedrijven eveneens acties zouden beginnen, om „de fakkel over te nemen". Bij Salland in Olst, Mees..er in Wijhe en Schop in Rotterdam werden daarover vanmorgen kantinebesprekingen gehouden, aldus de FNV-woordvoerder.

Inzet van de acties is het minimumeisenpakket van de bonden, te weten volledige aanvulling van het ziekengeld door de werkgevers, prijscompensatie en een 36-urige werkweek per 1 januari 1987. Bonden en directie van het vleesverwerkend bedrijf Compaxo, met vestigingen in Gouda en Zevenaar, hebben gisteravond laat overeenstemming bereikt over een cao voor de 394 werknemers, zo werd vanmorgen meegedeeld door een woordvoerder van de Voedingsbond FNV, mede namens de Industrie- en Voedingsbond CNV en de Unie BHLP.

De overeenkomst, die loopt tot 1 april 1986, voorziet in een 36-urige werkweek per 1 januari 1987. Over de vormgeving van deze arbeidstijdverkorting zullen dan nog afspraken moeten worden gemaakt. Tot april volgend jaar geldt een werkweek van 38 uur gemiddeld. Andere punten van overeenstemming zijn: honderd procent handhaving van het ziekengeld, handhaving van de prijscompensatie en het terugbrengen van de VUT-leeftijd van 62 naar 61 jaar.

De bonden zijn tevreden met dit eerste resultaat in de vleesverwerkende industrie. De woordvoerder van de Voedingsbond FNV sprak van een doorbraak, gezien de moeizame onderhandelingen bij de andere bedrijven. Bij een aantal van die bedrijven is men vanmorgen met stakingsacties begonnen. Toen liep het ultimatum af dat de Voedingsbond FNV dat de voedingsbond FNV de werkgevers vorige week woensdagavond hebben gesteld. toen de cao-onderhandelingen tijdens de vierde overlegronde vastliepen.

Van de directie van Compaxo was vanmorgen vroeg niemand te bereiken.
Directiewoordvoerder S. Hersevoort van Compaxo sprak vanmorgen niet tegen dat bij zijn bedrijf overeenstemming is bereikt op punten waarover de vakbonden elders in de vleeswarenindustrie met de werkgevers nog in de clinch liggen.

Landelijk
„Wij hopen dat er zo snel mogelijk alsnog een landelijke cao komt voor de hele bedrijfstak. Intussen ligt er bij ons bedrijf inmiddels een overeenkomst op tafel die zowel voor on als voor de vakbonden acceptabel is", aldus Hersevoort.

Een woordvoerdster van de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie, de werkgeversorganisatie in de vleeswarensector, zei vanmorgen dat men „op dit moment" nog niet van plan is om naar de rechter te stappen. „We sluiten niet uit dat we dat in een later stadium alsnog zullen van doen maar voorlopig wachten we nog even af", aldus de woordvoerdster.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.