+ Meer informatie

Thuistips,

4 minuten leestijd

Frisse Zomerthee
Heeft u citroenmelisse en pepermunt in de tuin? Pluk wat blaadjes, verhouding ongeveer 1 op 2(dus twee keer zoveel pepermunt als citroenmelisse). Snijd of knip de blaadjes fijn zodat ze beter aftrekken. Giet er kokend water op en voeg, als u van zoet houdt, wat honing toe. De "sterkte" moet/kunt u zelf bepalen. Als u een theeei gebruikt heeft u geen last van stukjes blad in uw kopje. Zo'n thee-ei is ook heel geschikt voor het zetten van één kopje.

Bloemen drogen
Vrijwel alle bloemen kunnen gedroogd worden. U heeft daarvoor een flinke, goed afsluitbare bus plus Flora-sel nodig. Flora-sel is een soort poeder dat het vocht aan de planten en bloemen onttrekt. Doe onder in de bus een flink laagje en zet de stelen met bloemen erin. Daarna aanvullen tot de bloemen "onder staan". Na een dikke week zijn ze droog. Het poeder is steeds opnieuw te gebruiken. Wel is het nodig het te drogen, omdat het vocht opneemt. Drogen kunt u in de felle zon (uitspreiden in dunne laagjes, bij voorbeeld op een krant) of in de oven. Flora-sel is te koop in een goed gesorteerd tuincentrum.

Vruchten plukken
Pluk geen wilde vruchten van planten die vlak langs drukke wegen staan. In de uitlaatgassen zit nogal wat troep. Die rommel valt vooral in de omgeving van de weg weer op de grond en dus ook op de bramen en frambozen. Afwassen helpt wel wat, maar niet genoeg. Zoek daarom liever een plekje verder van de weg af. Bramen en frambozen doen het natuurlijk ook goed in uw eigen tuin, maar u mist dan wel die fijne uurtjes buiten in de natuur!

Bijesteek
Een bij steekt alleen als hij in het nauw zit, bij voorbeeld als hij per ongeluk in de mouw van uw jas terechtgekomen is of als u op het dier zou gaan zitten. Bijen kunnen maar één keer steken, na het steken gaan ze dood. Meestal blijven angel en gifblaasje in de huid zitten. Probeer niet de angel er met uw vingers uit de trekken: u drukt daardoor ook het laatste restje gif uit het gifblaasje in de wond! Beter kunt u de angel plus toebehoren uit de huid wrijven. Bij de drogist en apotheek zijn verschillende (natuurlijke) middeltjes tegen bijesteken te koop. Ook een gekneusd blad van de weegbree helpt als u ermee over het wondje wrijft.

Gazon
Maai het gazon bij langdurige droogte niet te kort. Te kort gras geeft grote kans op verbranding. Houd ongeveer een lengte van 4 - 5 cm aan.

Leeuwebekje
Zijn uw leeuwebekjes uitgebloeid? Haal de uitgebloeide stengels eruit en na een paar weken bloeit de plant opnieuw. Overigens moet u bij alle planten steeds de uitgebloeide bloemen verwijderen. U voorkomt daardoor dat te veel kracht van de plant naar de vruchten en zaden gaat. De bloei blijft rijker en soms, bij vaste planten, krijgt u in de nazomer een tweede bloei.

Rood met zwarte stippen
Het lieveheersbeestje roept bij veel mensen wel wat vertedering op. Toch zijn het grote rovers, en dat is iets dat u misschien niet weet. Ze smullen van bladluizen en ook de larven van lieveheersbeestjes die uit de eitjes komen eten de luizen met smaak. Het lieveheersbeestje legt zijn eitjes op takken met luis. De larve kan zich nauwelijks bewegen en goed kijken is er ook al niet bij. Gelukkig helpt hun "instinct": ze kruipen altijd naar de toppen van de takjes toe, omdat ze "weten" dat daar, op de sappige uiteinden, de meeste luizen te vinden zijn. Dacht u vroeger ook dat je de leeftijd van het dier af kon lezen aan het aantal stippen? Helaas is dat niet waar. hoe aardig het idee ook is. In ons land komen nogal wat verschillende soorten voor, het aantal stippen varieert van twee tot tweeëntwintig. De kleur van de schildjes is oranje of geel. Het lieveheersbeestje wordt de natuudijke vijand van een bladluis genoemd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.