+ Meer informatie

Armeniërs vluchten voor Azerbeidzjani

Geweld escaleert: verscheidene doden

3 minuten leestijd

MOSKOU — In Azerbeidzjan zijn gisteren nieuwe antiArmeense onlusten uitgebroken, ondanks de aanwezigheid van troepen en tanks. Verscheidene Armeniërs zouden zijn vermoord en honderden zijn uit Azerbeidzjan weggevlucht om aan de volkswoede te ontkomen. De federale regering heeft troepen naar Azerbeidzjan gestuurd om een einde te maken aan het etnische geweld tussen islamitische Azerbeidzjani en christelijke Armeniërs.

Moesa Mamedov, chef voorlichting van het departement van externe betrekkingen van Azerbeidzjan, zei dat de berichten uit de stad Kirovabad nog vaag waren, maar dat zeker was dat er verschillende doden waren gevallen. „Er waren nieuwe uitbarstingen van geweld. Er zijn slachtoffers, doden", zei Mamedov telefonisch vanuit de hoofdstad Bakoe van Azerbeidzjan. „De steden zijn nu onder controle van het leger, maar de toestand is nog steeds erg gespannen", zo zei hij.

Dinsdag werden bij etnische ongeregeldheden in Kirovabad drie militairen gedood en raakten 126 mensen gewond. In Moskou zei woordvoerder Gennadi Gerasimov van het ministerie van buitenlandse zaken op een persconferentie dat onder de gewonden waarschijnlijk geen Armeniërs waren. Volgens Armeense bronnen werden de soldaten aangevallen toen ze probeerden Armeniërs te beschermen. Tientallen Azerbeidzjaanse oproerkraaiers zouden daarbij gewond zijn geraakt.

Uitgaansverbod

Gerasimov zei dat tanks en troepen naar Bakoe, Kirovabad en Nachetsjewan waren gestuurd om orde te handhaven. In de drie steden is een uitgaansverbod van kracht tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's morgens. Nachetsjevan is het centrum van een aan Iran grenzende Azerbeidzjaanse enclave in de Sowjetrepubliek Armenië. Grenstroepen evacueerden van daar minstens 500 Armeense vrouwen en kinderen naar Armenië.

Volgens Boris Koefarjan, hoofdredacteur van het officiële Armeense persbureau Armenpress gebruikten de troepen „helikopters, vrachtwagens en alles wat ze te pakken konden krijgen" om de vrouwen en kinderen de enclave uit te brengen. „De mannen zijn achtergebleven om hun huizen te verdedigen", zei hij.

Koefarjan zei, in een telefonisch interview vanuit de Armeense hoofdstad Jerevan, dat de afgelopen paar dagen meer dan 1700 Armeniërs uit Azerbeidzjan waren gevlucht.

Noodcomité

In Kirovabad hebben bange Armeense inwoners een noodcomité gevormd dat vrouwen en kinderen naar Armenië moet gaan evacueren. Het leger is gevraagd om voor transport te zorgen. Dat heeft Arpenaj. Popojan, echtgenote van de bekende Armeense activist Rafael Popojan, vanuit Jerevan gemeld. Popojan zei dat eerder deze week Azerbeidzjaanse oproerkraaiers vijftien huizen van Armeniërs haden verwoest. Een andere Armeense activist, Hovik Vassilian, zei woensdagavond dat Kirovabad werd omsingeld door Azerbeidzjani die de Armeniërs niet willen laten gaan. Volgens Arpenaj Popojan is de toestand in Azerbeidzjan „scjierp aan het verslechteren".

Demonstraties

Volgens de Azerbeidzjaanse woordvoerder Moesa Mamedov zijn er in Bakoe gisteren weer 50.000 tot 100.000 mensen de straat opgegaan, en is maar 70 tot 80 procent van de werknemers in de olie-industrie in deze stad naar zijn werk gegaan. De Armeense wijken in de stad zijn met tanks en pantserwagens afgegrendeld door het leger. De wegen tussen Armenië en Azerbeidzjan zijn afgesloten, en alleen vrachtwagens met levensmiddelen wordt doorgang verleend.

In Jerevan werd gisteren opnieuw door duizenden Armeniërs gedemonstreerd voor inlijving van NagornoKarabach. Popojan zei dat de menigte tot vijf uur 's middags voor het gebouw van de Opperste Sowjet had gedemonstreerd, waarna troepen de menigte verjoegen en alle straten afgrendelden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.