+ Meer informatie

„Betere sigaretten weinig in trek

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Sigaretten met bijzonder weinig teer en nicotine blijken niet in de smaak te vallen bij de rokers. Dit is de ervaring, die Niemeyer heeft opgedaan met het merk Roxy Dual extra light, dat zes milligram teer en 0,2 milligram nicotine bevat.

Ter vergelijking: een van de meest gerookte teer- en nicotine-arme sigaretten bevat 9 milligram teer en 0,5 milligram nicotine. Verlaging van deze gehaltes leidt tot een vermindering van de smaak van de sigaret. Het Groningse bedrijf heeft de indruk, dat de ,,extra light" sigaretten, die op het moment verkrijgbaar zijn „net beneden de smaakgrens van het publiek liggen". Voor Roxy Dual extra light, waarmee men nu een jaar ervaring heeft, zijn, ook na intensief marktonderzoek, tot nu toe geen werkelijk interessante afzetmogelijkheden geconstateerd.

Een onderzoek dat Niemeyer door de Nederlandse stichting voor statistiek heeft laten verrichten, bracht aan het licht, dat elf van de vijftien meest gerookte sigarettenmerken in ons land fil^tersigaretten zijn. Van die elf zijn er twee nicotine-arm. In totaal beschikken de vijftien meest verkochte merken over een marktaandeel van 68,3 pet.

Ook dit onderzoek toont volgens Niemeyer aan dat mensen die uit zichzelf overstappen op teer- en nicotine-arme sigaretten niet meer gaan roken dan daarvoor het geval was. Van de gioep die meer dan 20 sigaretten per week lookt, rookt circa 12 procent nicotine-arm. Deze nicotine-arme rokers gebruiken gemiddeld 89 sigaretten per week.

Zonderfilter

De rokers van sigaretten zonder filter (42,9 pet) roken van de laatste categorie het meest: zij komen tot een gemiddeld- verbruik van 105 sigaretten per week.

Dit sluit aan op de constatering v^i de Wereldgezondheids-organisatie in het rapport dat zij in 1975 over Wereldgezondheidsorganisatie roken uitbracht. Daarin werd vermeld dat gedurende de laatste 20 jaar het teer- en nicotine-gehalte met gemiddeld 50 procent daalde zonder dat het gemiddelde verbruik per roker steeg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.