+ Meer informatie

Sjamir doet concessie inzake vergaderplaats

Premier bereid buiten M-Oosten te praten

3 minuten leestijd

JERUZALEM/MADRID (DPA/RTR/AFP) - De Israëlische premier, Jitschak Sjamir, is bereid de bilaterale besprekingen buiten het Midden-Oosten voort te zetten. Sjamir verklaarde gisteravond voor de Israëlische televisie dat zijn voorkeur nog steeds uitgaat naar de landen die aan de besprekingen deelnemen, maar dat hij eventueel zelfs in Washington gesprekken wilde voeren, „al is dat wel erg ver weg"

De voortzetting van de besprekingen in Madrid over het Midden-Oosten is nog onzeker. De onderhandelingsdelegaties van Israël en Syrië en de gemengde Jordaans-Palestijnse afvaardiging gingen gisteren aan het eind van de eerste bilaterale ontmoetingen uiteen zonder dat zij het eens waren geworden over het houden van een nieuwe gespreksronde en de plaats van handeling.

Het is nu aan de Verenigde Staten en de Sowjet-Unie, als organisatoren van de vredesconferentie, om compromisvoorstellen voor te leggen. De Israëlische radio meldde gisteren dat »de Amerikaanse minister van buitenJlandse zaken, James Baker, al aan de »Israëlische premier, Jitschak Sjamir, i telefonisch Washington als volgende " vergaderplaats heeft voorgesteld.

Bemoedigd

De eerste directe bilaterale onder' handelingen tussen Israël en zijn Ara«bische buurstaten sinds 43 jaar, be^gonnen zondag in de Spaanse hoofd«stad pas na het met hulp en drang 'van de VS en de Sowjet-Unie overwinnen van talloze obstakels en met aanzienlijke vertraging. Het best verliepen de twee ontmoetingen van de Israëliërs met de Jordaans-Palestijnse Jdelegatie, waarbij aan het slot de deilegatieleiders elkaar ten overstaan 'van de camera's voor het eerst de chand schudden en gewag maakten |van een goede atmosfeer. De Amerikaanse president, George Bush, verklaarde gisteren bemoedigd te zijn door de historische Arabisch-Israëlische vredesbesprekingen, waar een „nieuwe basis is gelegd". Maar hij waarschuwde dat het proces er een van lange adem za\ zijn. „Het overleg verloopt goed. Bij deze besprekingen is een nieuw fundament gelegd, waarbij in de praktijk een nieuwe basis is gevormd voor de aanpak van de problemen in het MiddenOosten", verklaarde Bush via zijn woordvoerder Fitzwater aan boord van het presidentiële vliegtuig op weg naarCalifornië.

De leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, Jasser Arafat, die niet was betrokken bij de besprekingen in Madrid, vond gisteren JERUZALEM Een breed glimlachende premier Sjamir bracht gisteren in Israël verslag uit van de vredesonferentie in Madrid. Foto AFP eveneens dat het overleg positief is geweest. Arafat verklaarde tegenover de Amerikaanse tv-maatschappij NBC: „Wij hopen dat dit wordt vervolgd in het volgende stadium".

Syrië zei te blijven meedoen aan het vredesproces, maar hekelde fel Israels onderhandelingsstrategie. „Wij in Syrië willen vrede: rechtvaardige, echte vrede... Niemand kan zich vrede voorstellen zonder de teruggave van de bezette gebieden", verklaarde minister van buitenlandse zaken Farouk al-Shara voor zijn vertrek uit Madrid.

Winstpunten

Hoewel ze tegen hun zin naar Madrid waren gekomen en vol achterdocht waren dat zij daar in de 'beklaagdenbank' zouden terechtkomen, waren de Israëliërs gisteren bij vertrek de enigen die meenden de eerste winstpunten te hebben geboekt. Geen andere delegatie was zo tevreden als die van Israël, met het voor het eerst verkrijgen van een vorm van erkenning door de Arabische landen, die het begin van de bilaterale besprekingen vormde.

Zelfs de laatste onderhandelingsronde, waarin Syrië zich niet ontvankelijk toonde voor alle Israëlische verzoeken en het Israël op zijn beurt van onbuigzaamheid beschuldigde, was voor de joodse staat een unieke gebeurtenis. „Wij hebben eindelijk gekregen waar we altijd om hebben gevraagd: directe onderhandelingen met onze Arabische buren", verklaarde de Israëlische onderhandelaar, Elyakim Rubinstein.

Israëlische ministers woonden gisteren de inwijding bij van de nieuwe nederzetting Kela op de 'bezette' Golan-hoogvlakte. Ze noemden het hun antwoord op de Syrische eis tot teruggave van het strategisch gelegen plateau. „Wij zijn hier als antwoord op de tiran in het oosten", verklaarde minister van landbouw Rafael Eitan over de Syrische president, Hafez alAssad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.