+ Meer informatie

"Laat oudkomers inburgeren"

1 minuut leestijd

DEN HAAG - Gemeenten zijn goed te spreken over het plan van minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie om allochtonen die al een tijdje in Nederland wonen alsnog te laten inburgeren.

Ongeveer 280 gemeenten hebben bij Justitie aangegeven dat ze wel wat zien in de regeling die het gemeenten mogelijk maakt cursussen aan te bieden aan zogeheten oudkomers, zo maakte het ministerie gisteren bekend. Vierenvijftig grote gemeenten konden al eerder gebruikmaken van deze oudkomersregeling.

De regeling loopt tot en met juni 2005. De gemeenten verwachten in deze periode samen ongeveer 9000 oudkomers een inburgeringscursus te kunnen laten volgen. Gemeenten zullen samen voor 50 miljoen euro aan inburgerings cursussen gaan geven.

Als gemeenten een potje maken van hun cursussen, wil Nawijn een deel van het geld dat hij erin steekt, terughebben. Gemeenten die met hun cursussen goede resultaten boeken, kunnen juist een extra beloning tegemoet zien. Nawijn wil de geboekte resultaten afmeten aan de uitvalpercentages en de mate waarin allochtonen aan het einde van de rit de Nederlandse taal beheersen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.