+ Meer informatie

Electorale dreunen

2 minuten leestijd

Sprekendste voorbeelden zijn wel Hessen en West-Berlijn, beide gebieden staan reeds jaren onder onafgebroken bestuur van SPD'ers. Zowel in Hessen als in West-Berlijn moest de SPD tot „reorganisatie" overgaan. In Hessen werd minister-president Albert Osswaid, die voor een nationaal schandaal zorgde eigen- en overheidsgelden op een onwelgevoeglijke wijze aan te wenden, door Holger Bomer vervangen.

De spoedig daarna gehouden gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de SPD-burgemeester van Frankfurt zijn ambt verloor, tonen aan wat voor een negatieve uitwerking de affaire in Hessen voor de SPD heeft gehad.

Na de schandalen in Hessen kreeg het aanzien van de SPD een nieuwe deuk door het aftreden van burgemeester Schütz van West-Berlijn. Hier was sprake van financiële manipulaties van gemeentelijke ambtenaren.

De afbraak van de SPD heeft zich het laatste half jaar steeds verder doorgezet. In Beieren moet de SPD steeds meer terrein prijsgeven aan de CDU van Franz Josef Strauss. In BadenWürttemberg werd de CDU oppermachtig en in Saarland ging de liberale FDP een coalitie aan met de CDU. In Rheinland-Pfalz, waar de opvolger van

WILLYBRANDT -.zwakke vaderlijkefiguur... Helmut Schmidt, Bernhard Vogel de scepter zwaait vergaat het de SPD ook slechts evenals in Noordrijn-Westfalen. In Neder-Saksen namen de CDU-ers het bestuur van de SPD over, in Bremen en Hamburg vertonen de SPD-regeringen op z'n zachtst gezegd vermoeidheidsverschijnselen. Tenslotte heeft Sleeswijk-Holstein zich vooral op het gebied van de kernenergie ver van de partijleiding in Bonn verwijderd. Al met al een voor de SPD deprimerend beeld wat diverse oorzaken heeft.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.