+ Meer informatie

Vijf doden bij aanval op kibboets in Israël

3 minuten leestijd

JERUZALEM (AP/AFP) - Zeker één gewapende indringer heeft gisteren kort voor middernacht in de kibboets Metzer in het noorden van Israël ten minste vijf bewoners doodgeschoten, onder wie twee kinderen.

Volgens de politie is de overval op de kibboets mogelijk door meer dan één persoon uitgevoerd. De politie leidt dit af uit het aantal en de soorten patroonhulzen die in de kibboets zijn gevonden. Israëlische veiligheidstroepen konden de indringer(s) niet onmiddellijk traceren en het is mogelijk dat hij of zij is of zijn ontsnapt.

Metzer ligt ongeveer 50 kilometer ten noordoosten van Tel Aviv. Volgens de politie zijn er ook verscheidene gewonden gevallen in de getroffen kibboets Metzer, vlak over de grens met de bezette Westelijke Jordaanoever nabij de Palestijnse stad Tulkarm. Naar de dader(s) wordt gezocht door een groot aantal militairen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades. Een anonieme beller liet het Franse persbureau AFP weten dat de groepering, die gelieerd is aan Arafats al-Fatah, verantwoordelijk is voor deze operatie. De zegsman zei te bellen vanuit Jenin.

Eerder gisteren was in de buurt van de kibboets een auto geëxplodeerd waarin twee Palestijnen zaten. Het voertuig ontplofte toen de Israëlische politie het wilde controleren. De twee Palestijnen kwamen daarbij om het leven.

De politie vermoedt dat de inzittenden een zelfmoordaanslag hadden willen plegen. Het is niet bekend of de explosieven opzettelijk of per ongeluk zijn ontploft. Het Israëlische leger zei gisteren nog een zelfmoordaanslag te hebben voorkomen, namelijk van een 15-jarige jongen uit Nablus die toen hij werd opgepakt, onderweg zou zijn geweest naar de plek waar hij zichzelf wilde opblazen.

Voorts arresteerde het leger een belangrijk lid van de militante beweging Hamas dat vanuit de Westoeverstad Hebron zelfmoordaanslagen beraamde.

Eveneens gisteren trok het Israëlische leger zich terug uit Jenin op de Westoever, na een dag eerder een lid van de Islamitische Jihad te hebben gedood dat Israël verantwoordelijk hield voor een reeks aanslagen.

Het leger zei alleen dat het uitgaansverbod in Jenin was opgeheven en de troepen trokken zich slechts terug tot de rand van de stad, klaar om bij eventuele nieuwe aanslagen terug te keren, zoals dat al vaker is gebeurd. De laatste keer dat Jenin werd bezet, was twee weken geleden, na een zelfmoordaanslag op 21 oktober waarbij veertien Israëliërs en de twee daders om het leven kwamen.

Zaterdag vond en doodde het leger Iyad Sawalha, een leider van de Islamitische Jihad die verantwoordelijk wordt gehouden voor deze en andere aanslagen, waarbij in totaal dertig doden zijn gevallen. Vanuit het appartement waarin hij zich schuilhield opende Sawalha, alvorens zelf te worden gedood, het vuur en gooide hij granaten, waardoor twee militairen licht gewond raakten.

Vrijdag had het leger pamfletten verspreid waarin Sawalha werd opgeroepen Jenin te verlaten en werd gezegd dat hij de enige reden was voor de Israëlische operatie in de stad.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.