+ Meer informatie

Werk, vrede en vrijheid thema's van Mitterrand

Samen kunnen we de uitdaging van het moment tegemoet treden"

3 minuten leestijd

PARUS — „Slechts salen kunnen we de uitdaginen van het moment tegeloet treden". Dit was de eerte reactie van Francois Mit;rrand op zijn verkiezing tot resident van Frankrijk.

Hij beloofde met vastbeslotenheid te indelen opdat het land de weg zou jiden van de noodzakelijke verzoeingen. Mitterrand dankte de mensen ie gestemd hebben voor „de verandeng die ik hun beloofde". Hij sprak in jn woonplaats Chateau Chinon, waar mderden aanhangers voor hem de Marseillaise zongen.

Hij verklaarde dat zijn overwinning de zege betekent van „de vernieuwde krachten", die zich in een nationale inspanning hebben ingezet voor „werk, vrede en vrijheid". Dat zijn — naar zijn zeggen — ook de drie centrale thema's van de regeringsperiode waaraan de 64-jarige Mitterrand later deze maand be^nt.

Zijn voorganger Giscard d'Estaing bedankend voor diens gelukwensen zei Mitterrand: „Vanavond weten honderden miljoenen mensen over de hele wereld dat Frankrijk gereed is om met hen te praten op een toon die ze hebben leren waarderen. Ik wil de komende zeven jaar niets anders doen dan het vertrouwen van de Franse kiezers waarmaken".

Drukke maanden

De benoeming van een overgangsregering, de ontbinding van de Nationale Vergadering gevolgd door Parlementsverkiezingen voor 1 juli, en een eerste serie sociale maatregelen zullen de eerste daden zijn van Frangois Mitterrand.

Mitterrand zal zich niet voor de 24e mei in het Elysee, de ambtswoning van de president, installeren. Die dag loopt officieel het mandaat af van de vertrekkende president, Giscard d'Estaing. Raymond Barre, sinds 1976 premier, zal dan het ontslag van zijn regering aanbieden, waarna de nieuwe president een andere eerste-minister zal benoemen en met deze een regering zal formeren.

Mitterrand, heeft meermalen verklaard dat deze regering zal bestaan uit mannen en vrouwen die zijn doelstellingen tijdens de verkiezingscampagne hebben onderschreven. Hij sloot daarbij uit dat er in deze eerste regering communistische ministers worden opgenomen, hetgeen de communistische partij steeds heeft geëist.

Parlementsverkiezingen

Na de vorming van een overgangsregering zal Mitterrand, zoals hij zelf heeft aangekondigd, de nationale vergadering ontbinden. Nieuwe parlementsverkiezingen zullen worden uitgeschreven voor eind juni of begin juli. Na die verkiezingen zal een nieuwe regering worden geformeerd op basis van de nieuwe meerderheid, die daaruit naar voren zal zijn gekomen.

Mitterrand hoopt duidelijk, met het oog op het beleid dat hij wil gaan voeren, dat de 36 miljoen Franse kiezers voor een linkse meerderheid in het parlement zullen zorgen. Een meerderheid die overeen zal komen met die die hem zondag tot president heeft gekozen. De socialisten en communisten zullen dan over een mogelijk stembusakkoord moeten gaan onderhandelen, na vier jaar van harde polemieken die volgden op het uiteenvallen van de linkse unie.

Wanneer de nationale vergadering is ontbonden, kan de overgangsregering tot aan de verkiezingen slechts door middel van decreten besluiten nemen. Ook zal zij geen wetsvoorstellen kunnen indienen. Voor de door hem beloofde nationalisaties zal Mitterrand moeten wachten op de nieuwe nationale vergadering.

Mitterand zal wel, zo heeft hij aangekondigd, direct met alle sociale partners gaan overleggen over een vermindering van de arbeidstijd. De socialist heeft in de campagne steeds verklaard dat zijn ploeg klaar staat en meteen aan het werk zal gaan. Vertraging van enige maanden om nieuwe structuren op te richten is niets in vergelijking met de „zeven verloren jaren" van Giscards presidentschap, aldus de socialist. Hij reageerde daarmee op de kritiek van de zittende president dat na een verkie-, zing van Mitterrand er enige tijd niet geregeerd zou kunnen worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.