+ Meer informatie

Organisaties beboet voor verbergen jongen

JAC en J020 handelden onzorgvuldig

1 minuut leestijd

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de Amsterdamse jeugdinstellingen JAC (Jongeren Advies Centrum) en JOZO (Jongeren Opvang en Zelfhulp Organisatie) veroordeeld tot elk 250 gulden boete wegens het verbergen van een 15-jarige jongen die uit een tehuis was weggelopen. Tegen JAC en JOZO was respectievelijk 750 gulden en 1000 gulden boete geëist.

Het hof achtte bewezen dat de jongerenorganisaties niet zorgvuldig hadden gehandeld toen zij de jongen verstopten op een woonboot, zonder dit Justitie en politie mee te delen. JAC en JOZO hadden zich beroepen op de strafuitsluitingsgrond dat zij bij het verstoppen, zorgvuldig handelden om de jongen een rustpauze te geven en hem uit handen van de kinderrechter te houden. Deze vond de hulpverlening aan de wegloper onvoldoende en wilde hem laten ophalen uit het JOZO.

Volgens het hof is gebleken dat JAC en JOZO een aantal dagen geen bemoeienis hadden met het kind en hem zijn gang lieten gaan. Van hulpverlening, laat staan een zorgvuldige hulpverlening, was toen geen sprake, aldus het hof.

Ook het beroep van JAC en JOZO op overmacht verwierp het hof. De instellingen menen dat zij niet anders konden dan de jongen te laten onderduiken toen de politie hem wilde ophalen. Hij was volgens JOZO en JAC daarna anders op straat terechtgekomen.

De zaak dateert al van vele jaren terug. Zowel Justitie als de organisaties echter willen de zaak tot in hoogste instantie uitvechten om duidelijk te krijgen wat de zorgvuldigheidscriteria zijn waaraan hulpverleningsinstellingen moeten voldoen .

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.