+ Meer informatie

Churchill overwoog gebruik van gifgas

Journalist ontdekt document

2 minuten leestijd

LONDEN — De Britse oud-premier Winston Churchill (1874-1965) heeft tijdens de tweede wereldoorlog het gebruik van gifgas tegen Duitsland overwogen voor het geval dat Groot-Brittannië door de onder Adolf Hitler ontwikkelde rakettien van het type V-1 en V-2 op de rand van instorting zou komen te balanceren.

Dit heeft de BBC-verslaggever Robert Harris ontdekt bi) een onderzoek naar biologische wapens, zo meldde het Britse blad de Times vrijdag. Churchill zou het inzetten van gifgas ook hebben overwogen als middel om de oorlog te verkorten.

Volgens een ambtelijk document had Sir Winston Churchill de Britse generale staf 6 juli 1944 verzocht het gebruik van gifgas „koelbloedig te berekenen". In een instructie schreef hij: „Ik wil die aangelegenheid door verstandige mensen onderzocht hebben, en niet door die In Polen is de dag van de arbeid in psalmenzingende, niet-ingelichte defaitisten, die dan weer hier en dan weer daar naar toe zwaaien".

Absurde zaak

Morele bezwaren vond Churchill, zich beroepend op zowel het gebruik van gifgas in de eerste wereldoorlog als de wreedheid van de vijand, een absurde zaak. „Wij kimnen de steden aan de Ruhr en vele andere plaatsen in Duitsland zo bespuiten, dat de meeste mensen zich onder medische behandeling moeten stellen", aldus de Britse eersteminister.

Churchill had vooral het gebruik van een bom op het oog, die anthrax (miltvuur) zou moeten verspreiden. Dit is een infectieziekte die door dieren op mensen wordt overgedragen. Het was dan ook de bedoeling een anthrax-bom op kudden dieren te werpen.

Churchills plannen zijn nooit in daden omgezet, omdat toentertijd alleen de Verenigde Staten tot de produktie van een anthrax-bom in staat waren. Bovendien hadden de Amerikanen pas op zijn vroegst medio 1945 de bom in toereikende hoeveelheden kunnen produceren.

de draad met zich meetrekkend. Het doortrekken -van de kabels was daarna een koud kunstje...

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.