+ Meer informatie

^„Israël is opeens de boosdoener"

Positief beeld van terroristen na vrijlatingen valt slecht in Jeruzalem

5 minuten leestijd

JERUZALEM — Vandaag zijn opnieuw Israëlische functionarissen naar Geneve vertrokken voor gesprekken over de gijzelaars met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Javier Pérez de Cuéllar. De delegatie bestaat uit Uri Lubrani (Israels coördinator voor Libanon), Ory Slonim (adviseur voor defensiezaken) en Yohanan Bein (adjunct-directeur buitenlandse zaken). De sfeer in Jeruzalem was gisteren gematigd pessimistisch. Slonim zei dat er behalve de betrokkenheid van Pérez de Cuéllar nog weinig veranderd was. „Het enige wat veranderd is, is het toneel".

Intussen is het op één lijn stellen van de kidnappingen door Libanese terreurgroepen en het gevangen houden van Libanezen in Israël bij sommigen in Israël bijzonder slecht gevallen. „Israël is opeens de boosdoener geworden", zo schreef het dagblad "Yediot Achronot". „De terroristen —en hun Syrische en Iraanse beschermheren- trachtten schepen aan het zinken te brengen en vliegtuigen op te blazen en hielden gijzelaars jarenlang gevangen. Toch verschijnt er opeens een aureool boven hun hoofd als ze twee gijzelaars vrijlaten, terwijl er met een beschuldigende vinger in de richting van Israël wordt gewezen. De joodse staat wordt er van beschuldigd geen gebaar te maken door enige terroristen vrij te laten die haar burgers aanvielen".

Er is reeds een precedent geschapen met de vrijlating van Libanezen. Enkele maanden geleden Het de commandant van het door Israël gesteunde Zuidlibanese leger (SLA), Antoine Lahad, veertig gevangenen vrij als een teken dat hij onderhandelingen wilde beginnen. De leider van de christehjke militie 'wilde hiermee de vrijlating van Israëlische en SLA-soldaten bewerkstelligen. Zijn gebaar ging evenwel vrijwel ongemerkt voorbij: slechts één SLA-militair werd door een nasseristische groep op vrije voeten gesteld. Israël wil geen dergeHjke fout maken door in een „eenzijdig gebaar" gevangenen vrij te laten zonder dat de Hezbollah de tien westerse gijzelaars en de zeven Israëlische krijsgevangenen vrijlaat.

Voor Israël is het in ieder geval belangrijk dat de zeven Israëlische soldaten die in Libanon vermist zijn en vermoedelijk gevangen gehouden worden, zullen worden vrijgelaten. Jeruzalem wil nu duidelijk bewijs dat de soldaten in leven zijn. Als dat ontvangen wordt, is de Israëlische regering bereid een deel van de circa 200 Libanese gevangenen vrij te laten. Maar tot nu toe is er geen informatie over de zoekgeraakte Israëlische militairen ontvangen. Een regeringsfunctionaris zei gisteren dat de „enige manier" om de bal aan het rollen te krijgen de informatie is over het wel en wee van „onze jongens".

Leden van de radicale sji'itische Hezbollah in Libanon hebben in een interview met de Londense Times gezegd dat er nog drie van de zeven Israëliërs in leven zijn. De HizboUah zou bereid zijn de twee Israëliërs die zijzelf vasthoudt, vrij te laten in ruil voor de vrijlating van Arabieren in Israël. De derde Israëliër is volgens hen in handen van de PLO en de overige vier zijn omgekomen. De stoffelijke overschotten zouden zich in de handen bevinden van wat de Hezbollah-leden beschreven als „radicale Palestijnse groepen". Achmed Jibril, de leider van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina Algemeen Commando, voegde daar gisteren op de CNN-televisie zijn versie aan toe. Hij zei dat drie soldaten in handen zijn van de Hezbollah, dat drie zijn gedood en dat één is vermist.

Inmiddels worden de ouders van de zeven vermiste Israëlische soldaten heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Vooral de medelingen van het Britse "Sky"-nieuws dat begin dit jaar een Hezbollah-lid gezegd heeft dat nog maar een van de Israëlische soldaten, namelijk de navigator Ron Arad, in leven is, kwam hard aan. Televisieploegen begaven zich naar Mordechai en Haddasah Fink, de ouders van Josef Fink, om hun emoties in beeld te brengen. „Natuurlijk zijn we blij", reageerden ze voor de BBC op de vrijlating van McCarthy. „Dit laat zien dat het mogelijk is uit die hel te komen en dat er nog een kans is dat we onze zonen ook weer terug zullen zien".

Sjeik Obeid

De Hezbollah ("partij van Allah") wil dat Israël sjeik Abd al-Karim Obeid vrijlaat. Geruchten uit Iran dat Obeid aanstaande zaterdag door Israël vrijgelaten wordt, zijn inmiddels door een woordvoerder van Defensie ontkend. Deze leider van Hezbollah in Zuid-Libanon werd op een nacht in juli 1989 door Israëlische commando's tijdens een spectaculaire militaire operatie van bed gelicht en naar Israël vervoerd. Deze imam van Jibchit werd gezien als het brein achter de ontvoeringen van de Amerikaanse VN-man luitenant-kolonel William Higgins en van twee Israëlische soldaten.

Israël hoopte destijds de sjeik vlot te kunnen uitwisselen in ruil voor de gijzelaars, maar die hoop vervloog al snel. De sji'iet zit dus nog steeds in de Israëlische gevangenis. Hij leeft op strikte wijze de islamitische wet na en heeft zijn overvloedige vrije tijd besteed aan de studie van Hebreeuws. Inmiddels kan hij een aardig woordje Hebreeuws met zijn bewakers babbelen.

De Britse premier, John Major, heeft gisteren een beroep gedaan op Israël om Arabieren vrij te laten als teken van goede wil en als reactie op de vrijlating van John McCarthy. Zo'n gebaar zou volgens de regeringsleider in Londen kunnen leiden tot de oplossing van het gijzelingsdrama in Libanon. De Amerikaanse president, George Bush, heeft zich enkele dagen geleden in dergelijke bewoordingen uitgelaten. Hij zei dat alle landen die gijzelaars vasthouden deze vrij moeten laten. Hiermee doelde de Amerikaanse leider ook op Israël.

Wie heeft sleutel?

In Israël is men van mening dat de beweging aan het gijzelaarsfront veroorzaakt wordt door politieke koersveranderingen in Iran en Syrië. Deze veranderingen zijn een gevolg van het groeiend besef dat de Verenigde Staten de enige supermacht zijn in het Midden-Oosten. Een van de Iraanse kranten schreef dat het probleem van de gijzelaars Iran in het Westen een slechte naam bezorgt. Minister Mosje Arens (Defensie) zei in een interview met Israël TV dat het voor hem moeilijk te zeggen is wie de sleutel in handen heeft: Hezbollah, Iran of Syrië. „We weten dat als de Syriërs en Iraniërs gijzelaars en gevangenen vrij willen laten, ze inderdaad vrijgelaten worden". Volgens de minister bevinden de gijzelaars zich in het gebied in Libanon waarin Syrië de macht heeft en de Hezbollah ontvangt de bevelen van Iran.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.