+ Meer informatie

Koning Boudewijn, 'Vader der Belgen" begraven

2 minuten leestijd

Op zaterdag 7 augustus 1993, een week na zijn overhjden, is koning Boudewijn van België begraven. Vele koninklijke en zelfs keizerlijke genodigden volgden samen met presidenten en andere hoogwaardigheidsbekleders te voet de baar van het koninklijk paleis in Brussel naar de St. Michielskathedraal, waar de uitvaartmis werd gehouden. De Britse koningin Elizabeth en haar echtgenoot prins Phillip kwamen pas zaterdagmorgen per vliegtuig naar Brussel en begaven zich direct naar de kathedraal.

Hoop
Koningin Fabiola wilde geen sombere ceremonie. Het moest vooral een boodschap van hoop worden. Zelf verscheen ze daarom in een smetteloos wit mantelpak op de plechtigheid. Hoe geliefd de koning was bleek tijdens de week van rouw, toen vele duizenden van zijn onderdanen uren in de rij stonden om een laatste blik op hun overleden vorst te kunnen slaan.

Vader
Kardinaal Danneels vergeleek in zijn toespraak in de kathedraal koning Boudewijn met de bijbelse koning David, een echte herder voor zijn volk, bij wie „de kleinen de armen en de verworpenen vooraan stonden". Voor Danneels was deze koning „meer dan een koning". Hij was "een vader der Belgen". Tijdens de plechtigheid werden onder andere stukken van J.S. Bach gespeeld, de lievelingscomponist van de koning. Na afloop ging de rouwstoet naar de koninklijke crypte van de Onze Lieve Vrouwenkerk in Laken bij Brussel. Daar werd het lichaam van de koning in aanwezigheid van de familie bijgezet.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.