+ Meer informatie

Enquête Srebrenica wil primair verantwoording

2 minuten leestijd

De ene parlementaire enquête is nog niet voorbij of de andere begint al. Op12 december hopen kamerlid Vos en haar commissieleden het rapport over de bouwfraude te presenteren. Maandag starten de verhoren van de commissie-Bakker over het drama dat zich in 1995 in Srebrenica afspeelde.

Drie weken hebben Bakker en de zijnen ervoor ingepland om allerlei figuren die bij de val van de moslimenclave een rol speelden of een bepaalde verantwoordelijkheid droegen, hetzij hier hetzij in Bosnië, aan de tand te voelen. Maandag spreken zij met militairen die ten tijde van de massamoord in het voormalige Joegoslavië gestationeerd waren. Woensdag leggen zij politici als De Hoop Scheffer (CDA), Van Middelkoop (ChristenUnie), Blaauw (VVD) en Ter Beek (PvdA) onder het mes.

Alle parlementaire enquêtes zijn in zekere zin bijzonder. Het eigenaardige van deze enquête is dat er al erg veel onderzoek is gedaan en er al stapels rapporten bestaan over de gang van zaken voor, in en na 1995. Het belangrijkste is het in april dit jaar verschenen rapport van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), waarachter maar liefst zes jaar onderzoek schuilgaat. Daarnaast zijn er onderzoeksrapporten van het Franse parlement, de VN, het IKV en de Nederlandse parlementscommissie uitzendingen.

Wat valt er dan nog te onderzoeken? Feitelijk gezien niet veel. Wel kunnen de openbare verhoren een therapeutische werking hebben op het belaste nationale geweten van Nederland, vooral wanneer helderder dan voorheen wordt uitgesproken wie nu politiek verantwoordelijk zijn.

Want die vraag is, ondanks de enorme feitenkennis die er inmiddels is, nog grotendeels onbeantwoord gebleven. Premier Kok en zijn tweede kabinet hebben weliswaar een deel van de verantwoordelijkheid op zich genomen door, kort na de publicatie van het NIOD-rapport, op te stappen; een echte schuldbekentenis viel in de uitlatingen van Kok destijds echter niet te ontdekken. Bovendien onttrok Kok zich door zijn aftreden aan een open en openbaar debat met het parlement.

Dat laatste valt niet meer te corrigeren. Of Bakker en zijn collega-kamerleden op het punt van de verantwoordelijkheid voor de gang van zaken verder komen, zullen de komende weken leren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.