+ Meer informatie

Spanje iiit protest twee minuten stil

Volk betuigt massaal steun aan koning

2 minuten leestijd

MADRID — Uit protest tegen het terrorisme en uit solidariteit met de slachtoffers en het leger heeft geheel Spanje om precies twaalf uur gisterochtend voor twee minuten het werk neergelegd. Tot dit symbolische protest was de vorige avond besloten door de vier belangrijkste politieke partijen in het land. Deze week zijn bij terroristische aanslagen zeven militairen en politiemannen gedood.

Volgens de berichten is massaal gehoor gegeven aan de oproep van de partijen. De stilte in Spanje werd slechts verstoord door fabriekssirenes die twee minuten lang loeiden en door de kerkklokken die werden geluid. De radiostations onderbraken hun uitzendingen en ook de persbureaus legden het werk neer.

In Madrid bleven de stoplichten op rood staan en het verkeer kwam geheel tot stilstand. Automobilisten verlieten hun wagens en namen veelal met gebogen hoofd twee minuten stilte in acht. Uit kantoren, winkels en cafe's, vaak getooid met vlaggen en zwarte wimpels, stroomden de mensen de straten op om aan het stille protest mee te doen. Ook premier Calvo Sotelo en zijn kabinet, bijeen om nieuwe anti-terroristische maatregelen te bespreken, staakten hun overleg. De afgevaardigden van 35 landen naar de Europese veiligbeidsconferentie in Madrid namen eveneens de twee minuten stilte in acht.

Franco-leuzen
Alleen in de rechtse wijk van Madrid waar deze week bij twee aanslagen vijf mensen werden gedood, eisten duizenden rechtse extremisten de machtsqVememing door het legei: en scandeerden „Franco, Franco, Franco".

Toen de radiostations na twee minuten weer begonnen met hun uitzendingen, werd overal in Madrid op straat geapplaudisseerd en steun betuigd aan koning Juan Carlos met leuzen als „Lang leve de democratie", „Lang leve de koning", en „Lang leve Spanje".

Daders bekend

De Spaanse politie maakte vrijdagochtend bekend dat de daders van de aanslag op een generaal donderdag in Madrid leden zijn van de politiek-militaire vleugel van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Het zijn de 28-jarige José Maria Periziartua Echave en de 27-jarige José Leon Mazusta. De twee die voortvluchtig zijn, komen uit Baskenland.

1981

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.