+ Meer informatie

Grote steden vinden kortingen zeer fors

„Tegenstrijdig beleid van kabinet"

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het is een goede zaak dat de lagere overhedeti meer taken krijgen toebedeeld. Maar de omvangrijke korting op de financiële middelen maakt van decentralisatie een lege huls.

Dat hebben de vier grote steden, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag sn Utrecht gisteren gezegd in reactie Dp de tussenbalans. Rotterdam alleen al krijgt te maken met een korting van 60 miljoen gulden, zo heeft de wethouder van financiën, Y. de Rijk, voorlopig berekend.

De vier verwijten het kabinet tegenstrijdigheid in beleid. Aan de ene kant erkent het Rijk in verschillende nota's het belang van de grote steden sn ziet het de noodzaak in van investeringen daar om posities te behouden en te versterken. Maar de kortingen die nu zijn aangekondigd op zogenoemde doeluitkeringen en het gemeentefonds staan daar haaks op.

De grote steden wijzen het kabinet sr ook op dat zij te maken krijgen met de lastenverzwaring die de minder draagkrachtigen krijgen te verwerken, zoals bij voorbeeld de aangekondigde huurverhoging. Vooral in de grote steden wonen de mensen met een kleine portemonnee en die zullen meer en meer een beroep gaan doen op de gemeentelijke voorzieningen. Indirect krijgen de grote vier zo nog eens de kortingen op hun dak.

On verteerbaar"

Rotterdam wijst ook op de gevolgen van de kortingen voor de volkshuisvesting. De kortingen, zo stelt de stad, ondergraven het beleid voor de komende jaren dat onlangs nog is vastgelegd in de nota van staatssecretaris Heerma van volkshuisvesting. Het stadsvernieuwingsbeleid -in feite een inhaalactie— dreigt nu te stagneren. Het kabinet schuift daarmee de problemen door naar een volgende generatie.

De provincies intussen vinden het „onverteerbaar" dat het kabinet hen in de tussenbalans zonder overleg „aanslaat" voor forse bezuinigingen. Het betreft volgens het Interprovinciaal Overleg (IPO) niet meer of minder dan het opzeggen van het nog jonge (18 december 1990) bestuursakkoord tussen Rijk en provincies, dat een aantal regels bevat over een evenredige bijdrage van de provincies in grote tegenvallers van het Rijk.

In een reactie zegt het overlegorgaan gisteren dat tijdens de ondertekening al volledig bekend was welke operatie het Rijk te wachten stond. Nu komt het Rijk weer langs, en geeft een veel ruimere invulling van het begrip tegenvallers, door daar de belastingtegenvaller en de gestegen kosten van de koppeling in mee te nemen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.