+ Meer informatie

Akkerbouwers krijgen | ƒ 170.000 'stop-premie'

Landbouwschap tevreden over regeling

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Akkerbouwers die hun weinig perspectief biedende bedrijf willen stopzetten, komen in aanmerking voor een eenmalige vergoeding van maximaal 170.000 gulden.

Dat blijkt uit de regeling die het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij gisteren bekendmaakte. Aanvragen voor de regeling kunnen vanaf volgende maand worden ingediend.

De grond van beëindigde bedrijven kan vrijgemaakt worden voor structuurverbetering van reeds bestaande akkerbouwbedrijven. Het bedrijf van boeren die vrijgekomen grond van meer dan 3 hectare willen overnemen, moet binnen een afstand van 15 kilometer gelegen zijn. Vergoedingsregeling

Stoppende akkerbouwers krijgen voor de eerste 10 hectaren 5000 gulden per hectare. Voor de vijfde en zesde 10 hectaren bedraagt de vergoeding 1500 gulden per hectare. De akkerbouwers mogen niet jonger zijn dan 40 jaar en niet ouder dan 64. De zogeheten vergoedingsregeling voor uittredende werknemers van akkerbouwbedrijven is uitgebreid en enigszins gewijzigd. De uitbreiding betreft onder meer werknemers die werkloos worden doordat hun 'akkerbouwwerkgever' het bedrijf stopzet. De vergoedingen zijn bovendien verhoogd.

De regelingen zaten reeds eind vorig jaar in de pen. De uitwerking ervan lag voor behandeling bij de EG in Brussel toen in Nederland de acties van protesterende akkerbouwers op gang kwamen. De steunmaatregelen zijn verder uitgewerkt in de adviezen van de zogenoemde commissie van goede diensten, onder leiding van oud-bewindsman De Koning.

Het Landbouwschap is tevreden over de regelingen. Een woordvoerster van het schap wijst erop dat wijzigingsvoorstellen van de agrarische sector zijn overgenomen. Zo is de bovenste leeftijdsgrens verschoven van 55 naar 64 jaar. Ook grote akkerbouwbedrijven komen nu in aanmerking voor steun bij bedrijfsbeëindiging.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.