+ Meer informatie

Toenadering Israël Egypte over Syrië

Begin ml,,advies'' Sadat over Syrië

3 minuten leestijd

JERUZALEM — Premier Begin van Israël en president dat van Egypte zullen op donderdag 4 juni in Sjarm-elHkh in het uiterste zuiden van de door Israël bezette Sinaï n gesprek met elkaar hebben. Een regeringswoordvoerr in Jeruzalem die dit donderdag bekendmaakte, zei dat conferentie wordt gehouden op verzoek van premier Be-

et accepteren door president Sadat een topgesprek met de Israëlische nier Menachem Begin, volgende k in de Sinaï, betekent een herzie> van het standpunt dat de Egyptipresident sinds vorig jaar zomer ft ingenomen. Dit verluidt in diploieke kringen in Cairo. Deze standtwijziging is grotendeels het gevolg de Israëlisch-Syrische crisis rond stationeren van Syrische raketten Libanon en de wens van Sadat te rkomen dat de crisis tot een oorlog t, zo heet het in de Egyptische fdstad.

Neutraal
resident Sadat zou graag zien dat vreedzame sfeer wordt geschapen r de toepassing van zijn vredesverg met Israël (daterend uit 1979) en voltooiing van de Israëlische terugtking uit het resterende derde deel de Sinaï voor volgend jaar april. sr verluidt zou het voorkomen van log Sadat ook een bijna zeker geitsverlies besparen in de rest van de ibische wereld wegens het innemen ; een neutraal standpunt. De Egyptie leider heeft al gezegd dat hij in het al van een Israëlisch-Syrische oorneutraal zal blijven. voor het topgesprek genomen dat op 4 juni zal plaatsvinden in Sjarm-el-Sjeik aan de zuidelijke punt van de Sinaï. Volgens een bekendmaking in Caïro was het voorstel van Begin vorige week aan Sadat overgebracht door de Israëlische minister van landbouw Ariel Sjaron, die toen Egypte bezocht. Begin belde donderdag nog eens met Sadat om „zijn wens te bekrachtigen" tot een topgesprek te komen. Een woordvoerder van Begin in Jeruzalem zei dat de Israëlische leider wil praten over de rakettencrisis met Sadat en „hem enig advies wil vragen".

Het nieuws over het komende topgesprek bracht nogal wat verbazing teweeg op het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem en zelfs op de afdeling voorlichting van de regering. Functionarissen van de oppositionele Arbeiderspartij beschuldigden Begin ervan het tijdstip te hebben uitgekozen om zijn kansen te verbeteren voor de verkiezingen van 30 juni. Maar de Israëlische radio maakte bekend dat Sadat mogelijk ook een gesprek heeft met oppositieleider Sjimon Peres.

Beroep

Premier Menachem Begin van Israël heeft donderdag een beroep op koning Hoessein van Jordanië gedaan vredesoverleg met Israël te beginnen en tevens Jordanië een vrije haven in Israël aangeboden.

Begin richtte zich tot koning Hoessein tijdens een plechtigheid bij de Dode Zee ter gelegenheid van de eerste proefboringen voor de aanleg van een kanaal tussen de Dode Zee en de Middellandse Zee dat water kan leveren voor irrigatie en de opwekking van elektriciteit.

Begin verzocht koning Hoessein vredesbesprekingen te beginnen en in te stemmen met de bevordering van vreedzame samenwerking op alle gebieden. Uw land, aldus Begin, „kan een vrije haven hebben in Haifa of Ashdod en u kunt dan handel drijven met het Westen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.