+ Meer informatie

Goudzwaard pleit voor Raad van de Voorzorg

„Hardheid mensen en processen oorzaak"

2 minuten leestijd

De CDA-er Van Noord en zijn PvdA-collega Huys vinden het positief dat het Landbouwschap een mestplan op tafel heeft gelegd. Ze noemen de inhoud echter te mager om als alternatief te kunnen dienen. Minister Alders wilde gisteren nog niet reageren. Hij had het plan nog niet gelezen.

DOORN — In een samenleving die gedicteerd wordt door geloof in de vooruitgang, ketsen de eisen van gerechtigheid en goed beheer steeds af op de hardheid van mensen en processen. Nodig is nu een Raad van de Voorzorg, een soort Sociaal-Ethische Raad, die moet toezien op milieu, mens en Derde Wereld, en collectieve afspraken moet toetsen op hun ethisch gehalte. Sociale partners laten die toetsing vaak achterwege.

Dat stelde prof. dr. B. Goudzwaard gisteren tijdens het Christelijk-sociaal Congres. Volgens de hoogleraar economie aan de VU stuiten de zogenaamde praktische oplossingen op de hardheid van de problemen zelf. Genezing reikt dieper dan oplossen of repareren, zo vatte hij de inhoud van de denkbeelden van Kuyper en Rerum Novarum samen. „In ons fraai gebouwde technisch-economische universum ontgaat ons de diepte van de sociale problemen, en menen wij dat de problemen financieel oplosbaar zijn, als een geldtekort". We worden zijns inziens allen beïnvloed door vooruitgang en groei, waarvan wij de gevangenen zijn.

Ook de vakbeweging „zucht en steunt" volgens hem onder de onmogelijke taak, namelijk om enerzijds voor sociale en milieubelangen in de bres te springen, anderzijds deel uit te maken van het sociaal-economische circuit met zijn looneisen en de roep om meer welvaart. Niet een financiële nazorg, maar ommekeer van denk- en leefwijze is nodig, zicht op de normen van gerechtigheid, naastenliefde en voorzorg.

Erg absoluut

Volgens co-referent L. A. G. Mesman, medewerker bij het FNV, was prof. Goudzwaard wel erg absoluut in zijn uitspraken over doof- en blindheid van de menselijke samenleving. Is het concept duurzame groei al voldoende beproefd, ook in concrete markttermen vertaald, om nu al zo resoluut verworpen te worden? zo vroeg hij zich af. Bovendien kon hij zich moeilijk voorstellen hoe landen in Oost-Europa ooit een redelijke welvaart zouden halen zonder krachtige economsiche groei. Of zouden we hier ook pas op de plaats moeten maken?

Hij bestreed ook de voorstelling dat de vakbeweging blind zou gehoorzamen aan de dwang om loooneisen te stellen. Hij wees daar tegenover op de jaren van loonmatigingsbeleid ten bate van werkgelegenheid en economie. Wel blijft het zijns inziens geboden dat de overheid krachtig het voortouw neemt in de voorzorg voor mens en milieu als de sociale partners het laten afweten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.