+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Een heg van snoeihout: natuurlijke afscheiding
Wanneer u regelmatig veel snoeihout heeft, kunt u overwegen om een afscheiding van snoeihout te maken, bij voorbeeld op de grens van uw tuin en het openbaar groen. Zo'n afscheiding geeft een natuurlijk aanzien, is goedkoop maar vooral ook functioneel voor allerlei dieren. Zo kan de egel er misschien een winterslaap in houden, winterkoning en roodborst zullen de afscheiding gebruiken om in te broeden. Wie weet zoekt het wezeltje of hermelijntje er wel beschutting en bescherming. U kunt kiezen voor een smalle of brede afscheiding. De smalle is voor dieren nauwelijks interessant. Het principe is heel eenvoudig. U slaat voor een brede afscheiding om de meter twee paaltjes tegenover elkaar in de grond, ongeveer 25-35 cm van elkaar. Tussen de paaltjes worden de takken aangebracht. Druk ze wel wat aan, maar niet aanstampen. Om te voorkomen dat de takken verdwijnen op de plaatsen waar geen paaltjes staan (bij voorbeeld door de wind), verbindt u de bovenkanten van de paaltjes met een touwtje. Misschien wilt u liever een smalle afscheiding (een combinatie van smal en breed kan natuurlijk ook!). Sorteer de lange takken uit de berg snoeihout. Sla om de 70-80 cm een paal in de grond en vlecht de lange takken tussen de palen. Laat de takken wat verspringen, zodat niet steeds het begin en het eind bij elkaar uitkomen. U kunt zo'n natuurlijke heg heel goed laten begroeien maar u moet er rekening mee houden dat het hout verteert en de heg verdwijnt, tenzij u de boel regelmatig aanvult.

Binnen of buiten iets boeiends in de winter
Rond deze tijd worden er narcissen, krokussen en hyacinthen in potten aangeboden. Menigeen kan de verleiding niet weerstaan en terecht: voor betrekkelijk weinig geld heeft u een beetje lentegevoel in huis. Zulke potten doen het ook heel leuk buiten, tenminste als het weer redelijk is, zonder vorst. Op een beschut balkonnetje is het helemaal genieten! Door de lage buitentemperatuur duurt de bloei lang, bovendien krijgen de bloemen niet van die lange stelen! Zet de bollen in groepjes van dezelfde kleur bij elkaar.

Druif
In de winter moet de buitendruif gesnoeid worden. Wanneer u wacht totdat het voorjaar aanbreekt, bent u te laat. De sapstroom is dan alweer op gang gekomen, waardoor de snoeiwonden gaan bloeden. De plant gaat daardoor niet dood, maar kan wel behoorlijk verzwakken.

Kleine bewoners
Het wemelt in uw tuin van de kleine bewoners. Een heg van snoeihout is aantrekkelijk voor ze, maar ook holle plantestengels, stenen, tegels en keien, een stukje "ruig land"; In algemene zin: afwisseling en weinig onderhoud!

Verstevigde spadestelen een stuk sterker
Zware grond moet voor de winter gespit worden, u heeft er al eerder over kunnen lezen. Een "beste" klus, die niet alleen heel wat zweetdruppels maar ook uw spadesteel kan kosten, zeker als uw tuin verontreinigd is met boomwortels, puin en ander ongerief. Tegenwoordig zijn er spadestelen te koop die versterkt zijn met een "hart" van glasvezel. De vezels zijn verlijmd in de steel. Natuurlijk kunt u de steel niet gebruiken als breekijzer of koevoet, maar hij is wel een stuk sterker dan een gewone steel.

Appel- en perebomen in eigen tuin
In december kan er nog volop geplant worden, tenminste, als het niet vriest. Wanneer u van plan bent om fruitbomen zoals appels, peren, kersen en pruimen te kopen, let er dan op dat ze gekeurd zijn. Rond de stam zit dan een label met daarop een aantal gegevens. Die label geeft aan dat het gaat om gezond en soortecht materiaal. Ook de soortnaam wordt vermeld. Een boom met label geeft de meeste kans op succes en wat is er lekkerder dan eigen oogst! Onbespoten en milieuvriendelijk gekweekt fruit kan prima verwerkt worden in jam, gelei, compote en gebak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.