+ Meer informatie

Vriezenveen kampt met geldtekorten

Meningen raad lopen sterk uiteen

3 minuten leestijd

als ingekomen stuk behandeld „De financiële situatie van de gemeente Vriezenveen". In dit stuk werd door b en w uiteen gezet dat Vriezenveen financieel gezien enkele grote tegenvallers kreeg te incasseren.

In de eerste plaats was dit een renteverlies van 250.000 gulden dat niet in de begroting was opgenomen. Bovendien

Het hoofdgebouw heeft de vorm van een kolossale koepel. In deze koepel, die is gemaakt naar het ontwerp van een Amerikaanse architect, zijn de toonzaal, de kantoren en het computercentrum ondergebracht. In één van de andere gebouwen bevindt zich het Nationaal Automobiel Museum. Het museum, dat eveneens in Leidschendam heeft gestaan, wordt in juli geopend.

Het hele distributiecentrum van Toyota in Raamsdonksveer beslaat een oppervlakte van 30 ha. De vier gebouwen hebben 40 miljoen gulden gekost. Louwman herinnerde er aan dat in 1964 de eerste Toyota-auto's in Nederland werden verkocht. Toen waren het er nog maar 90. Nu zijn het er jaarlijlts circa 30.000.

Een reusachtig schilderij in de vorm van een litho siert de hal van het hoofdgebouw. Het schilderij, dat de komst van de auto uitbeeldt, is een geschenk van de ruim 200 dealers die Toyota in Nederland heeft. De heer Van Harten uit Rotterdam schonk de directie Uit naam van de dealers ook 20 damherten, die straks vrij kunnen rondlopen op de terreinen bij de gebouwen. • SAPPEMEER — Vier panden in een winkelcentrum aan de Noorderstraat in Sappemeer zijn donderdag door brand verwoest. De schade bedraagt ongeveer een miljoen gulden. Bij de brand is niemand gewond geraakt. De brandweer had uren werk om de brand, die 's ochtends vroeg uitbrak, onder controle te krijgen. gen een woning langs de weg Uden-Veghel binnenreed. De bewoners sliepen op dat moment nog in een ander gedeelte van het huis. Zij bleven ongedeerd. Het slachtoffer reed met de vrachtauto in een bocht van de weg rechtdoor en belandde in de wonihg, die zwaar werd beschadigd. De chauffeur overleed ter plaatse. zal er een korting op de uitkeringen van het gemeentefonds plaatsvinden, welke geraamd is op 170.000 gulden. Ook is er bij de raming van energiekosten voor 1981 uitgegaan van het prijspeil van 1980. De gevolgen hiervan resulteren in een tegenvaller van rond de 260.000 gulden.

Toch zijn er ook nog enkele meevallers, zóSls de wel geraamde maar niet bestede expoitatiekosten voor het overdekte zwembad en enkele extra afschrijvingen. Al met al bleef de gemeente zitten met een tekort op de begroting van een half miljoen. De reacties van de partijen op dit stuk waren erg verschillend.

Mevrouw Timmer van de Gemeenschapspartij merkte op dat dit stuk op haar overkwam als zou Vriezenveen op de rand van het faillissement staan. Maar zij meende dat het tekort nog gevuld kon worden door de gemeente zelf, bijvoorbeeld door toepassing van het profijtbeginsel.

Beschamend
De heer Boers van het SGP was er helemaal niet van ondersteboven. Hij vond het ook beschamend voor de gemeente Vriezenveen dat GS de genjeente op de vingers moesten tikken over het gevoerde financiële beleid. Hetwelk volgens hem, ook zeer terecht was. Want Vriezenveen heeft met geld gegooid, alsof er geen magere jaren zouden aanbreken. Denk maar eens aan het overdekte zwembad, wat jaarlijks 600.000 gulden kost.

De heer Brandt van de PvdA meende dat Vriezenveen helemaal niet met geld heeft gegooid. Hij vindt dat het college van b en w teveel misbaar over het ontstane tekort maakt. Hij meent dat het ontstane tekort wel kan gedicht worden door het samenstellen van een prioriteitenlijst.

De heer Jaspers-Fayer van het CDA wil de bevolking ook niet in de put praten. Hij is het in grote lijnen met de heer Brandt van de PvdA eens. Wethouder Duyne van de WD zei dat het stuk niet zo negatief bedoeld is, maar dat het meer realistisch bezien moet worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.