+ Meer informatie

Ziekteverzuim lager door nieuwe aanpak

Methode bespaart mogelijk miljoenen

2 minuten leestijd

UTRECHT (ANP) - De bij het GAK aangesloten bedrijfsverenigingen boeken goede resultaten met een nieuwe aanpak van het ziekteverzuim en de instroom in de wao. Bij de ruim 180 bedrijven waar vorig jaar bij wijze van proef met de nieuwe, zogeheten bedrijfsgebonden begeleiding werd gestart, daalde het ziekteverzuim drastisch van gemiddeld 9 naar 7 procent. De instroom in de wao lag 10 procent lager dan in bedrijven waar de nieuwe methode nog niet wordt toegepast.

Een woordvoerder van het GAK zei dat toepassing van de nieuwe methode op grote schaal volgens een voorzichtige schatting „zeker enkele honderden miljoenen" zou kunnen opleveren. De woordvoerder wil niet voor zijn rekening nemen dat dat zou kunnen betekenen dat het kabinet zijn omstreden plannen met wao en ziektewet nu kan inslikken of de scherpste kantjes eraf kan halen.

Bij de 180 bedrijven waar de proef vorig jaar van start ging, schat het GAK de besparing op jaarbasis op in totaal vijf tot zes miljoen gulden. De dertien (van de in totaal negentien) bedrijfsverenigingen die bij het GAK zijn aangesloten, willen de nieuwe methode dit jaar bij nog eens duizend bedrijven invoeren. Het streven is het verzuim met gemiddeld 1 procent terug te dringen. Wanneer uitgegaan wordt van een gemiddelde bedrijfsgrootte van vijftig werknemers, zou dat een besparing zijn van in totaal dertig miljoen gulden. En gezien de resultaten tot nu toe moet dat volgens de GAK-woordvoerder een haalbare kaart zijn.

De nieuwe aanpak kan maar geleidelijk aan worden ingevoerd omdat de methode, waarbij er een hechte relatie is tussen bedrijf en GAK, zeer arbeidsintensief is en extra mankracht vergt. Maar die extra mankracht brengt zijn geld wel op, aldus het GAK.

Verantwoordelijkheid

Centraal in de nieuwe begeleidingsmethode staat de eigen verantwoordelijkheid voor het verzuim van werkgever en werknemer. Essentieel is dat de begeleidende verzekeringsgeneeskundige van het GAK niet alleen de individuele werknemers kent maar ook grondige kennis heeft van het bedrijf en de arbeidsomstandigheden.

Noodzakelijk is ook dat de verzekeringsgeneeskundige van meet af aan wordt ingeschakeld en de vereiste gegevens ontvangt. Bovendien kan de verzekeringsgeneeskundige bij de begeleiding van het bedrijf terugvallen op GAK-specialisten op diverse gebieden, zoals ergonomie en arbeidshygiëne.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.