+ Meer informatie

Soldaten willen op maandag later appèl

Extra verlof massaal afgewezen

2 minuten leestijd

UTRECHT — Een overgrote meerderheid van de dienstplichtige soldaten wil dat de arbeidstijdverkorting in het leger de vorm krijgt van een later appèl op maandagochtend. Dat is het resultaat van een enquête van de soldatenvakbond VVDM, die de afgelopen maand op twintig kazernes is gehouden

  Meer dan 90 procent van de 10.000 dienstplichtigen die aan het onderzoek hebben meegewerkt wil het ochtendappèl op de eerste dag van de werkweek verschoven zien van acht naar tien uur. Een later begintijdstip betekent dat veel soldaten niet meer zondagavond al - vanwege de vaak lange reistijden - terug naar de kazerne hoeven.
  In het kader van de algemene arbeidstijdverkorting bij de overheid moet ook het personeel van de krijgsmacht een werkweek van gemiddeld 38 uur krijgen. Volgens de VVDM geeft de uitslag van de enquête aan, dat de vorm waarin het ministerie van defensie de atv wil gieten (extra verlofdagen) massaal wordt afgewezen. Dat is volgens de bond ook logisch, gezien het feit dat de nu bestaande verlofdagen meestal al niet kunnen worden opgemaakt. Voor niet gebruikte verlofdagen krijgen soldaten slechts een rijksdaalder per dag. 

Serieus 
  De VVDM vindt dat het ministerie van defensie de atv-wensen van zijn dienstplichtig personeel serieus moet nemen. Het voornemen om extra verlofdagen te geven moet worden geschrapt en ook plannen om de diensttijd met twee maanden te verlengen om zo de verlofdagenproblematiek op te lossen, zijn volgens de soldatenvakbond onaanvaardbaar. Op die manier wordt korter werken in het leger alleen op papier ingevoerd, terwijl de dienstplichtige er niets mee opschiet, aldus de VVDM.
  
Het idee om het maandagochtendappèl te verschuiven naar tien uur is afkomstig van de VVDM. De andere soldatenbond, de AVNM, ziet liever een extra roostervrije dag per maand, de enquête wijst volgens de VVDM uit dat de achterban van de AVNM daar heel anders over denkt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.