+ Meer informatie

Sowjetleger houdt in Litouwen oefeningen

Militair krachtsvertoon verontrust burgers

3 minuten leestijd

MOSKOU — Sowjetstrijdkrachten hebben gisteren militaire oefeningen in Litouwen gehouden en daarmee burgers in deze Sowjetrepubliek verontrust. Litouwen heeft zich vorige week zondag onafhankelijk verklaard, waarmee het Moskou tegen zich in het harnas heeft gejaagd.

De militaire oefeningen verrasten de Litouwse regering, ofschoon militaire Sowjetfunctionarissen beweerden de Litouwse president, Vytautas Landsbergis, van te voren op de hoogte te hebben gesteld, zo zei de woordvoerder van het parlement, Vladslovas Panumis.

Een westerse bewoner van de Litouwse hoofdstad Vilnius zei dat het niet duidelijk was of er veel vliegtuigen op de militaire bases landden of dat slechts een of twee vliegtuigen herhaaldelijk over de stad vlogen en dan weer landden. touwen was nog wel mogelijk. Volgens een werknemer van de telecommunicatie was de verbroken verbinding te wijten aan normale onderhoudswerkzaamheden .

Ultimatum

President Vytautas Landsbergis van Litouwen heeft een ultimatum van Sowjetpresident Gorbatsjov om de door de Sowjetrepubliek uitgeroepen onafhankelijkheid binnen drie dagen terug te draaien, van de hand gewezen. Tijdens een zitting van het Litouwse parlement verklaarde Landsbergis dat het telegram dat Gorbatsjov aan de Litouwse Opperste Sowjet heeft gestuurd „sterk klinkt als pressie die op ons wordt uigeoefend". „Maar", zei Landsbergis, „we herinneren ons Gorbatsjovs woorden over een dialoog met Litouwen". De Litouwse president werd geciteerd door Eduardas Potashinskas, een televisieverslaggever die de parlementszitting bijwoonde.

Later aanvaardde het parlement met algemene stemmen een oproep van Landsbergis aan „democratische landen" om de onafhankelijkheidsverklaring en nieuwe regering van de republiek te erkennen.

De Opperste Raad, zoals de Litouwse Opperste Sowjet sinds de onafhankelijkheidsverklaring wordt genoemd, koos zaterdag de populaire communist en voormalig president Algirdas Brazauskas met 122 tegen 3 stemmen tot vice-premier. Brazauskas is betrokken geweest bij eerdere onderhandelingen met Gorbatsjov, en zal naar verwachting een belangrijke rol spelen bij eventuele nieuwe onderhandelingen met Moskou.

Tot premier koos het parlement Kazimira Prunskene, die Litouwen vertegenwoordigt in de nationale Opperste Sowjet. Zegsman Potashinskas zei dat Prunskene geacht werd tot de communistische partij te behoren, maar dat zij had verklaard daar inmiddels uit te zijn gestapt. „Wij waren verrast", zei de verslaggever.

Verkiezingen

In Moskou en Leningrad hebben hervormingsgezinde kandidaten gisteren de overwinning voor zich opgeëist bij gemeenteraadsverkiezingen. In de Baltische republieken Estland en Letland werden voor het eerst in vijftig jaar vrije parlementsverkiezingen gehouden. Daar zullen mogelijk parlementen worden gevormd die in navolging van Litouwen de weg van grotere onafhankelijkheid van het Kremlin inslaan.

In Moskou zei een woordvoerster dat zeker tien van de veertien beschikbare zetels zijn gewonnen door kandidaten van een democratisch blok. Ook in Leningrad zouden hervormingsgezinden successen hebben behaald, en zeker 65 procent van de zetels in de gemeenteraad bezetten. Volgens een woordvoerster is een zetel gewonnen door een lid van de Communistische Partij.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.