+ Meer informatie

boekbespreking

2 minuten leestijd

„Marie Durand - 38 jaar in de Toren van de Standvastigheid" door Arme Pagel (vertaald door ds. H. J. Hegger); Uitgave Stichting In de Rechte Straat Velp, 1985; 64 bladzijden, prijs ƒ 7,80.

   Tijdens de gisteravond in de Amersfoortse Joriskerk gehouden bijeenkomst ter gelegenheid van de herroeping van het Edict van Nantes op 17 oktober 1685 werd het boekje over Marie Durand aan het publiek gepresenteerd.
  
Ds. Hegger maakte bij de vertaling van het werkje gebruik van de vijfde druk van „Marie Durand, die hugenottische Bekennerin". Ds. Hegger neemt na zijn „ten geleide" een artikel over, dat hij in oktober 1961 in het blad In de Rechte Straat plaatste dat handelde over de Toren van de Standvastigheid.
  
Na de herroeping van het edict leek het er op alsof het Franse protestantisme de doodsteek was toegediend. Er bleven echter trouwe getuigen, zij waren bereid om hun leven te offeren. Zij bezochten de verstrooide en uiteengeslagen gemeenten in „de woestijn".
  
Marie Durand, geboren in 1715, was niet rooms gedoopt. Haar in 1700 geboren broer Pierre werd predikant, die in het geheim veel werk deed, wat hem uiteindelijk naar de strop voerde. Voordat het echter zover kwam had men zijn vader in plaats van hem gevangen genomen." Hij kreeg verwijten naar zijn hoofd vanwege zijn zoon, de clandestiene prediker.
  
De hele familie Durand lag uit elkaar. Uiteindelijk werd op 14 juli 1730 ook Marie gevangen genomen en in de toren gevangen gezet, waar zij 38 jaar zou blijven.
  
Het werkje verhaalt dat het de kracht van omhoog is geweest die aan de vrouwen die met Marie in de toren zaten het doorzettingsvermogen gaf, om weerstand te bieden aan de boze, die haar voortdurend beloerde. Uit de brieven, die haar vader aan Marie ook uit zijn gevangenschap schreef bleek dat de vader niet boos was op zijn zoon Pierre; integendeel, hij wordt haar ten voorbeeld gesteld.
  
In dit boekje, waarin het dus gaat over de lotgevallen van Franse protestanten zijn de verzen 32 tot 38 opgenomen uit Hebreeën 11, waarin het gaat over de geloofsgetuigen. Bij een bezoek aan de toren kunnen bezoekers het ingekraste woord „Resistez" (biedt weerstand) zien. Het werkje spreekt zichzelf tegen over de vraag of dit nu wel of niet door Marie Durand gebeurd is. Het laat nog wel zien wat er zich eeuwen geleden afgespeeld heeft.


  Aan het eind van het boekje worden de uitgaven van ds. Hegger opgesomd, die nu nog te koop zijn en die reeds uitverkocht zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.