+ Meer informatie

Bijna vijftig nieuwe scholen in Rotterdam

Totale kosten 300 miljoen gulden

2 minuten leestijd

ROTTERDAM — Op korte termijn staan er in Rotterdam bijna vijftig nieuwe scholen, samen voor driehonderd miljoen gulden. De schoienbouw-operatie, die eind 1979 begon, heeft tot nu toe negen openbare en drie bijzondere scholen opgeleverd. Voor de bouw van 34 andere scholen is inmiddels goedkeuring door het ministerie van Onderwijs verleend.

De bouw van nog zes scholen die Rotterdam had aangevraagd, heeft het ministerie nog niet goedgekeurd. De scholenbouw leven vier miljoen arbeidsuren op, gespreid over 2,5 jaar.

Volgens de Rotterdamse onderwijswethouder drs. R. den Dunnen heeft Rotterdam kunnen profiteren van de financiële mogelijkheden van het rijk. Eind 1978 kondigde staatssecretaris Hermes van Onderwijs een noodwet aan, die de uitgaven voor scholenbouw moest gaan beperken. De meeste gemeenten wachtten vervolgens totdat de noodwet definitief werd, maar de Maasstad maakte volgens Den Dunnen dankbaar gebruik van hel bouwgeld dat nog wel in een potje van het ministerie aanwezig was. Rotterdam kon bovendien pasklare plannen voor de bouwpresenteren. De Maasstad slokt zo zeventig procent van het scholenbouwbudget op.

„Flexibel"

In verschillende scholen wordt niet alleen onderwijs gegeven, maar is ook plaats voor sociaal-culturele activiteiten. De bouw wordt zoveel mogelijk „flexibel" uitgevoerd. De architecten stuiten daarbij op veel problemen. Bij de bouw in oude wijken bijvoorbeeld is vaak geen „wisselschoo!" aanwezig en moet het onderwijs toch doorgang vinden. Ook is het moeilijk de bouwomvang in de smalle straten te „proppen". Van de scholenbouw mag de renovatie bovendien geen hinder ondervinden.

Den Dunnen is echter optimistisch over de uitvoering van de operatie. Hij vindt dat met name de rijksinspectie zich „zeer soepel" heeft opgesteld. Ook steekt hij de loftrompet over zijn eigen medewerkers.

Niet tevreden is de wethouder echter over de bezuinigingsoperatie van onderwijsminister Pais. Pais veranderde onlangs de normen voor de afmetingen van lokalen voor het kleuter- en basisonderwijs. De norm voor lokalen werd verlaagd van zeven bij acht meter naar zes bij acht meter. In al twee uitgewerkte plannen moest daarom de muur een meter worden verschoven. Het gevolg was dat de bezuiniging alleen geld kostte, aldus wethouder Den Dunnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.