+ Meer informatie

Israël wU geen ruzie met VS

Over levering Awacs aan Riad

2 minuten leestijd

JERUZALEM — De Israëlische regering lieeft zondag verklaard dat zij „fel gekant" is tegen een mogelijke leverantie van Amerikaanse Awacs-radarvliegtuigen aan Saoedi-Arabië. Maar zij zal een volledige confrontatie met de Verenigde Staten over deze zaak vermijden.

Na een kabinetsvergadering, die bijna geheel gewijd was geweest aan de kwestie van de radarvliegtuigëh verklaarde de secretaris van het Israëlische kabinet, Arieh Naor: „Israël is fel gekant tegen de mogelijke Amerikaanse levering van offensieve wapensystemen en geavanceerde radarvliegtuigen aan Saoedi-Arabië, een staat die tegen vrede in het Midden-Oosten en de Camp-Davidakkoorden is". Hij voegde er evenwel aan toe dat Israël niet van plan is een volledige confrontatie aan te gaan met de VS, maar „diplomatieke en informatiemethoden" zal aanwenden om te proberen de verkoop tegen te houden.

Dit lijkt een verzachting in te houden van het Israëlische standpunt inzake de mogelijke verkoop van Amerikaanse Awacs-vliegtuigen aan Saoedi-Arabië. Vorige week nog was er in Israël van politieke en militaire zijde felle kritiek te vernemen over de Amerikaanse plannen.

VS ontkennen gevaar

Amerikaanse defensiefunctionarissen hebben vrijdag verklaard dat de Awacs-verkenningsvliegtuigen die mogelijk aan Saoedi-Arabië zullen worden geleverd een „gemakkelijke prooi" zijn voor Israëlische gevechtsvliegtuigen wanneer de Saoedische radartoestellen in geval van een oorlog de IsraëUsche troepenbewegingen gaan volgen.

West-Duitsland

De Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt heeft zaterdag in een interview met het zondagsblad „Bild am Sonntag" gezegd dat bij de komende besprekingen met Saoedie-Arabische leiders de betrekkingen op handelsgebied centraal zullen staan en niet de verkoop van wapens.

De voorstellen voor de Westduitse verkoop van ongeveer 300 Leopardtanks en honderden andere militaire voertuigen heeft geleid tot verhitte debatten in regering en pers, Israëlische leiders hebben de voorstellen fel bekritiseerd en tegenstanders van de levering stellen de vraag of het etisch gezien wel verantwoord is dat West-Duitsland wapens levert aan een Israël vijandig gezind land.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.