+ Meer informatie

Verkiezingen spekken de scliatkist

1 minuut leestijd

DEN HAAG — De schatkist is dinsdag door de verkiezingen 156.000 gulden rijker geworden doordat t^halve de RPF geen van de niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen die aan de verkiezingen deelnamen een zetel heeft weten te verwerven.

Deze partijen dienden immers per kieskring waarin zij met een lijst wilden uitkomen een borgsom van 1.000 gulden te storten. Die borgsom wordt uitsluitend teruggestort wanneer de partij tot de Tweede kamer weet door te dringen.

De RPF, die in alle 18 kieskringen uitkwam, krijgt dus als enige de 18.000 gulden terug. De partijen die hetzelfde bedrag kwijt zijn zijn de RKPN, Leefbaar Nederland, de So-' cialistiese Partij, de 1KB en de EVP. SOS (Samen Overleven of Sterven) is 17.000 gulden kwijt, de Realisten '81, 13.000 gulden en de Centrumpartij (die in een aantal kieskringen is geweerd) 14.000 gulden.

De Nederlandse Volksunie (NVU) die eveneens in een aantal kieskringen niet mee mocht doen is 9.000 gulden armer, de Vredepartij die in vier kieskringen deelnam 4.000 gulden, de Partij tot Likwidatie van Nederland en God met Ons (GMO) ieder 2.000 gulden. De Partij van Rijksgenoten is de gestorte borgsom van 3.000 gulden voor deelneming in drie kieskringen kwijt en de Kleine Partij en de Nederlandse Evolutiepartij zien hun 1.000 gulden voor de ene Ideskring waarin zij met een lijst uitkwamen eveneens niet terug.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.