+ Meer informatie

„Het Hoogeland''krijgt de ruimte

Vernieuwing en renovatie tehuis voor thuislozen in Beekbergen

3 minuten leestijd

BEEKBERGEN — Op n doordeweeksedag rijden ï door de Van Limburg Stimweg. Het is er vrij rustig, irkeer is er praktiscii niet. in de kant van de weg staat n oudere man met een pet I. Hij kijkt over het liek lar eeii koppel schapen met nmeren loopt. Wie verder t land op kijkt ziet tractors vol bedrijf. Al het land ndom de gebouwen aan deweg behoren aan „Het ix)geland". Bijna alle tachI thuisloze mannen die let Hoogeland" bewonen, iden er hun werk.

n het huidige kantoor dat na de veriwing wordt afgebroken, ontmoetwe directeur B. Veenstra en de ongs aangestelde adjunct-directeur A.

BEEKBERGEN — Het wash'al in,, Het Hoogeland''. H. ter Horst. Met laatstgenoemde wandelen we over het terrein. „De huidige accommodatie is vrij primitief. Dat zult u wel merken", haast de heer Ter Horst zich te zeggen als we het hoofdgebouw binnengaan.

Via een lange hoge gang en enkele trappen komen we op de slaapzolder. Aan beide kanten „kamertjes" waar net een bed, een kast en een stoel kunnen staan. De vertrekken zijn van ekaar gescheiden door een dunne wand en van boven zijn ze open. Over de gehele lengte hangen voor (je kamers oranje gordijnen. Veel privacy bieden deze vertrekjes dus niet. Maar door de verbouwing zal er een einde aan deze behuizing komen. Hier en daar zit iemand naar buiten te staren, een ander slaapt bij gebrek aan een raam en weer een ander rookt zijn pijp. Schoon is het er wel.

Eetzaal
de meeste bewoners al in of bij het hoofdgebouw. Ze komen van hun werk waar wij nu naar toe wandelen.

Als er nieuwe bewoners opgenomen worden, krijgt men een plaatsje in een, van' de tehuizen van „Het Hoogeland". Dan wordt er ook van hen verwacht dat zij meedoen aan de dagactiviteiten. Dit geldt niet voor de „oudere" bewoners, maar in de regel ligt die grens aanmerkelijk hoger dan 65 jaar.

Met de nieuwe bewoners wordt ook een bezoek aan de verschillende werkzaamheden gebracht. Er is een boerderij met koeien, paarden en schapen, een tuinderij, een bloemisterij/kwekerij en werkplaatsen waar men'licht montagewerk verricht of houtbewerking of inpakbezigheden. De bewoners mogen zelf kiezen waar e het liefst werken.

Beneden in de kantine/eetzaal dekt een van de bewoners alvast de tafels. Het is een vriendelijke bewegelijke man die lachend enige stompjes tegen Ter Horst geeft. Die plaagt hem met zijn laatste valpartij maar de keukenhulp liet zich er niet door uit het veld slaan. Bij een raam zitten enige mannen te roken. Ook de oudste zit er, een man van negentig jaar. Hij kijkt wat mistroostig en ook de vriendelijke woorden van Ter Horst kunnen hem niet opbeuren.

Om de bewoners ook in contact te brengen met de inwoners van Beekbergen en omgeving is er een verkoopkas waar bloemen en planten verkocht worden. Er wordt veel gedaan om de bewoners zich thuis te laten voelen. „Als de jongens het maar naar hun zin hebben", aldus de „chef" van de kas. ners zitten Helemaal links de oudOmdat het tegen etenstijd loopt, zijn ste bewoner in,, Het Hoogeland".

Achter de kas ligt een vrij groot braak stuk land met enkele schuurtjes. Er staan wat bouwvallige maar ook enige mooie. Hier kunnen de liefhebbers in hun vrijetijd hun hobbies botvieren. Sommigen houden konijnen of knutselen wat. Bovendien helpt men elkaar bij het in elkaar zetten van de schuur, omdat nu eenmaal niet iedereen een goede doe-het7zelver is. De huidige BEEKBERGEN

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.