+ Meer informatie

Nablussen katoen duurt nog dagen

Moeilijke klus voor Vlissingse brandweer

2 minuten leestijd

VLISSINGEN (ANP) - De Vlissingse brandweer is nog steeds bezig met het nablussen van brandende katoen uit een schip in de Sloehaven. Verwacht wordt dat dit zeker nog enkele dagen zal duren. Dinsdagavond vatte de lading vlam. Volgens plaatsvervangend brandweercommandant D. Murre van de Vlissingse brandweer was het lossen van de balen erg moeilijk, doordat het onderste gedeelte van de lading nog brandde.

Gistermorgen rond elf uur waren 300 balen op de kade gebracht en lagen er nog 600 in het ruim. Aan het eind van de avond was het ruim vrijwel leeg. De verpakking was zodanig door de brand aangetast, dat de nog brandende katoen uit elkaar viel en met schoppen in een net moest worden bijeengebracht. Dit veroorzaakte volgens Murre veel problemen. De lading katoen moet volgens de brandweercommandant als verloren worden beschouwd. ,,j,

Het schip, de Pë'mTjroke uit Panama, met ruim 10.000 brutoregisterton, heeft volgens Murre slechts roetschade opgelopen en is wat geblakerd. De brand is onderin het ruim begonnen, maar de oorzaak is nog niet bekend. De brandmelding kwam dinsdagavond rond halftien binnen. Dertig brandweerlieden en een aantal bemanningsleden van de Pembroke bestreden het vuur, dat gepaard ging met een fikse rookontwikkeling.

Extra problemen

Het lossen van de laatste lagen leverde gisteravond extra problemen op omdat deze doornat waren van het blussen. De balen wegen een kleine 200 kilo per stuk. Vanwege het vocht liep het gewicht echter op tot het drie- a viervoudige. Daardoor braken de stalen banden waarin de balen worden opgetakeld. De onderste lagen werden vervolgens met een vorkheftruck uit het ruim in een net en daarna op een vrachtwagen geladen. De nog brandende balen katoen werden gisteren naar een terrein 3 kilometer verder gebracht, waar de brandweer doorgaat met nablussen.

De waarde van de partij katoen beloopt volgens de brandweer zo'n zeven ton. Met de schade aan een lading staal en aan de Pembroke zelf komt de schade naar schatting op een miljoen gulden. De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk. De brandweer stelt een onderzoek in.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.