Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

In de keuken

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

In de keuken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Hmm, brouwnies

Brouwnies is een chocoladelekkernij, overgewaaid uit Amerika. Ze zijn bij gespecialiseerde banketbakkers te koop maar je kunt ze ook zelf maken.

Ingrediënten:
60 gram pure (of bittere) chocolade
80 gram boter
80 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren

Bereidingswijze:
Vet een klein cakeblik (22 cm) in met boter.
Breek de chocolade in stukjes en doe ze in een steelpannetje. Voeg de boter toe en laat het op een laag vuur smelten. Laat de chocolade beslist niet aanbranden.
Doe de eieren met de suiker en de vanillesuiker in een kom. Klop de eieren schuimig met een mixer.
Doe de gesmolten chocolade in een plastic kom. Daarna het bakmeel. Spatel als laatste het schuimige eimengsel door het chocolademengsel.
Giet het beslag in het cakeblik. Zet de cake 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden, tot de cake bruin en gaar is. Prik een breinaald in het midden van de cake; trek je de breinaald er schoon uit, dan is de cake gaar.
Laat de cake anders nog een paar minuten langer bakken. Laat de cake afkoelen en haal hem daarna voorzichtig uit het blik.
Snijd de brouwnies in vierkante stukjes van ongeveer 4 x 4 cm.

Chocolade

Chocolade smelt in je mond, niet in je hand. Dat is één van de redenen waarom het zo lekker is.

Daarnaast bevat chocolade beperkte hoeveelheden neurotransmitters, theobromine, cafeïne en tryptofaan, stoffen die een effect op de hersenen kunnen hebben. Het is echter een misverstand dat chocolade een stimulerend effect op de hersenen heeft of verslavend is. De concentraties van deze stoffen zijn namelijk zodanig laag, dat een gemiddeld persoon vele tientallen kilo’s pure chocolade op een dag zou moeten eten om ook maar het lichtste effect te ervaren. Chocolade is van zichzelf rijk aan flavanol, een antioxidant. Deze stof heeft een gunstig effect op de bloeddruk en de bloedvaten. Maar veel fabrikanten halen het gezonde stofje uit de chocolade omdat het erg bitter smaakt. Het resultaat is dat veel chocolade geen flavanol bevat, maar wel veel vet en suiker. Het vet en de suiker zijn niet goed voor hart en de bloedvaten. Als je toch graag wilt genieten van chocolade, dan zul je minder van andere calorierijke producten moeten eten. Zowel melk als pure chocolade bevat ruim 500 kcal per 100 gram. Zin om een keer een chocoladeworkshop te volgen? Op www.chocoladeworkshops. net kunt u workshops kiezen in elke provincie

Wist u dat...

...spinazie zonder problemen kan worden opgewarmd?
Lang werd aangenomen dat het opwarmen van nitraatrijke groente, zoals spinazie, een aanzienlijke stijging van nitriet zou opleveren. Dit blijkt heel erg mee te vallen. Als de spinazie na het koken binnen enkele uren gekoeld wordt en daarna in de koelkast wordt bewaard, is opwarmen geen probleem

Stomen

Stomen is een traditionele manier van eten klaarmaken die nu erg in trek is. Het is gezond, snel en eenvoudig.
De voordelen van stomen zijn groot: de vitamines en mineralen in de voedingsmiddelen blijven beter behouden dan bij ‘gewoon’ koken, groenten blijven mooi op kleur en doordat er geen vet wordt toegevoegd, is het ook een heel ‘slanke’ bereidingswijze. Bij stomen wordt een product niet in kokend water of bouillon gaar gemaakt, maar in de hete stoom daarvan. Doordat het eten bij stomen niet met kokend water in aanraking komt, blijft de smaak veel beter bewaard. Vlees blijft extra mals en sappig en groenten smaken lekker fris en knapperig. Vlees, vis, gevogelte, aardappelen, groente, rijst en zelfs pudding kunnen allemaal worden gestoomd. Om te stomen, vul je een pan deels met water, dit breng je aan de kook. Boven op deze pan zet je een pan met een geperforeerde bodem. Je kunt ook een metalen zeef of vergiet, een inklapbaar, geperforeerd metalen mandje of een stapelbaar Chinees bamboemandje gebruiken. In de bovenste pan doe je het te stomen product en je sluit deze goed af. De stoomtijd is afhankelijk van het voedingsmiddel. Enkele richtlijnen: kabeljauwfilet circa 10 minuten, kipfilet ongeveer 10 minuten (in aluminiumfolie), witlof zo’n 15 minuten, bloemkool rond de 15 minuten, aardappelen om en nabij de 25 minuten (in stukken gesneden).

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 2008

Terdege | 92 Pagina's

In de keuken

Bekijk de hele uitgave van woensdag 2 april 2008

Terdege | 92 Pagina's