+ Meer informatie

Dode bij bomaanslag op vliegveld Corsica

Kort na aankomst Giscard d'Estaing

2 minuten leestijd

PARIJS — De bomexplosie die zich donderdagavond voordeed op de luchthaven van Ajaccio, kort nadat een vliegtuig met president Giscard was aangekomen, heeft de Fransen herinnerd aan het voortdurende risico van politieke gewelddaden.

De aanslag waarbij een Zwitserse toerist het leven liet en zeven mensen licht werden gewond, was een verrassing aangezien de verkiezingscampagne tot dusver zonder ernstige incidenten was verlopen en er sinds de Algerijnse oorlog geen aanslag meer was gepleegd op het leven van een Frans staatshoofd.

Overigens was er al voor de aankomst van het particuliere vliegtuig aan boord waarvan Giscard zich bevond, telefonisch gewaarschuwd voor de aanwezigheid van een bom. Deze bleek zich te bevinden in een bagagekluis in de aankomsthal die de Franse president niet zou passeren.

Politici verontwaardigd De Franse politici hebben unaniem met kracht de aanslag veroordeeld. Vrijdag had nog geen organisatie of persoon zich voor de explosie verantwoordelijk gesteld.

Giscard, die in verband met zijn verkiezingscampagne op Corsica vertoeft, heeft een bezoek gebracht aan de zeven gewonden die in een ziekenhuis in Ajaccio verblijven.

Laatste peilingen De laatste opiniepeilingen voor de Eerste ronde in de Franse presidentsverkiezingen op 26 april versterken de hoop van de socialistische leider Frantois Mitterrand op een overwinning op het huidige staatshoofd, Valery Giscard d'Estaing. Hoewel de resultaten anderling aanzienlijke verschillen vertonen, duiden zij in het algemeen wel op ^n verzwakking van de positie van Siscard.

In Frankrijk mogen er in de laatste «eek voor de verkiezingen geen resulaten van opiniepeilingen meer worden gepubliceerd. Dat geldt ook voor de tweede ronde op 10 mei.

Volgens cijfers die donderdag en vrijdag werden gepubliceerd, krijgt Giscard in de eerste ronde 24 tot 28 procent van de stemmen, terwijl Mitterrand zou uitkomen op 22 tot 26 procent. De Gaullistische leider Jacques Chirac zou 17 tot 20,5 procent van de stemmen op zich verenigen en de communistische leider Georges Marchais 17 tot 18,5 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.