+ Meer informatie

Loonconflict HTM ook na tegenvoorstel muurvast

Voorstel ministers - ƒ 25,- extra per maand - niet geaccepteerd

2 minuten leestijd

DEN HAAG — De Raad van beheer van de HTM en de vervoersbonden FNV en CNV hebben de ministers Tuijnman en Albeda vrijdag voorgesteld het rijdend HTM-personeel definitief in schaal zes in te schalen en 68 gulden bruto per maand als toeslag te geven. DEN HAAAG — De ministers Tuijnman en Albeda in gesprek met de Raad van beheer van de HTM en de vervoersbonden.

Eerder vrijdag kwamen de bewindslieden met het voorstel iedere werkneiier in het openbaar vervoer er 25 gulien bruto per maand bij te geven met lien verstande dat dit bedrag na l jaluari 1982 zo snel mogelijk moet worien afgebouwd. Het voorstel van de londen kost op jaarbasis één miljoen, iet ministersvoorstel vier ton.

Een woordvoerder van de vervoerslonden zei na bekendmaking van het tegenvoorstel dat het loonconflict nuurvast zit. Uitzicht op beëindiging /an de staking is er volgens hem niet.

Studie

Het laatste voorstel, dat te vergelijten is met een hogere inschaling plus Irie procent ongemakkentoeslag, heeft litsluitend betrekking op het rijdend jersoneej van de HTM, terwijl het raorstel van de bewindslieden eerder )p de dag van toepassing was-voor alle verknemers in de stedelijke vervoersjedrijven en het streekvervoer. Alle partijen werden het vrijdag lechts eens over één kwestie: er zal een tudie moeten komen over de op dit monent nog niet gehonoreerde ongemakeen voor het tram- en buspersoneel, erwijl de gehele inkomensproblemaiek in het openbaar- en streekvervoer )innen twee jaar in alle details opnieuw lan de orde moet komen. Wethouder Nyqvist van Den Haag openbare werken, verkeer en vervoer) )n tevens voorzitter van de Raad van )eheer van de HTM zei na afloop van de •uim twee uur durende vergaderins tussen HTM en vakbonden, dat het rijksvoorstel voor een eenmalige uitkering van ƒ 25,- te weinig ruimte bood en In het telegram eist woordvoerder niet kon worden geaccepteerd. Hij verwacht weinig van het antwoord van de ministers op het nieuwe voorstel dit weekeinde. „Ik ben teleurgesteld over de bereikte resultaten vandaag. Als minister Albeda stringent vast blijft houden aan het eenmalige karakter van de extra uitkering, daan komen we niet veel verder."

Toerisme

Één van de gevolgen van de staking bij de HTM is, dat het bezoek aan Haagse attracties is verminderd. Dit blijkt uit een „bliksemonderzoek" van de WV-Den Haag/Scheveningen, dat ook heeft uitgewezen, dat het in Scheveningen opmerkelijk stiller is dan men gewend is.

Het bezoek aan de pier is teruggelopen, evenals dat aan Panorama Mesdag en Madurodam. Mensen, die naar Scheveningen gaan, stappen vaak bij Madurodam uit om dit miatuurstadje te bekijken. Nu dit niet kan, noteert deze attractie dagelijks duizend tot tweeduizend bezoekers minder.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.