+ Meer informatie

Blanke oud-premier lid delegatie Nkomo

Sithole hoopt alsnog op uitnodiging

2 minuten leestijd

SALISBURY — Oud-premier Garfield Todd van Rhodesië is donderdag aangewezen als lid van een Afrikaanse nationalistische delegatie naar de Geneefse conferentie over Rhodesië inzake de vorming van een interim>regering.

Todd werd eerder dit jaar ontslagen uit huisarrest op zijn boerderij. Hij werd door Joshua Nkomo benoemd als politiek adviseur van zijn binnenlandse vleugel van de Afrikaanse Nationale Raad, ANC.

De naam van de oud-premier, een uitgesproken criticus van de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Rhodesië 11 jaar geleden, werd toegevoegd aan de lijst van 30 personen die woensdag was bekendgemaakt.

Ministers

Premier Smith van Rhodesië heeft donderdag in een televisie-interview in Londen gezegd dat de meeste zwarte nationalisten willen dat de portefeuilles van defensie en politie in een overgangsregering, in handen blijven van blanken, maar dat een handvol extremisten het niet wil. Hij zei dat hij zijn best zou doen om de conferentie van Geneve over de toekomst van Rhodesië tot een succes te maken. Daar zal ook worden beslist over zijn eigen positie in een overgangsregering, verklaarde hij. ,,Ik hoop dat wij met de zwarte Rhodesiërs die willen komen,geraken tot een vreedzame constitutionele oplossing", aldus Smith, in het via satellieten overgebrachte vraaggesprek. Hf^ is volgens hem altijd mogelijk dat de conferentie niet slaagt, maar hij gaat er met een positieve instelling naar toe.

Over nationalistische eisen dat er een einde wordt gemaakt aan politieke processen en politieke gevangenen worden vrijgelaten, zei Smith dat zij het soort eisen waren waarmee men geen stap verder zou komen omdat zij voor hem niet ontvankelijk zijn.

De Rhodesische premier zei met nadruk dat zijn regering niet bereid was tot enig vergelijk met wat hij terroristen noemde. „Degenen die naar de conferentie gaan hebben niets met de terroristen van doen. De terroristen hebben laten weten dat zij niet willen praten en dat ieder die dat wel doet hun vijand is. Onder die omstandigheden ben ik bereid het eens te proberen", aldus Smith.

Sithole

Dominee Ndabaningi Sithole, één van de nationalistische leiders van Rhodesië, verwacht dat Engeland hem alsnog zal uitnodigen voor de Rhodesiëconferentie in Geneve. Na een gesprek met de Tanzaniaanse president Nyerere zei Sithole dat de presidenten van de frontlinie-staten het er over eens zijn dat hij ook deel moet nemen aan de onderhandelingen. ,

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.