+ Meer informatie

Amsterdam herdenkt Kristallnacht niet

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam had gisteren voor het eerst sinds 1994 geen herdenking van de Kristallnacht plaats. Organisator Nederland Bekent Kleur had de plannen voor een nieuwe opzet van de herdenking niet rond en zag er dit jaar daarom vanaf.

Tijdens de Kristallnacht, de nacht van 9 op 10 november 1938, werden in Duitsland bijna honderd Joden gedood en duizenden Joodse winkels verwoest, geplunderd of beklad. Ruim 260 synagogen gingen in vlammen op. In Nederland vonden dit jaar herdenkingen plaats in onder andere Breda, Eindhoven, Vlissingen, Westerbork en Leiden.

De herdenking in Amsterdam trok vorig jaar slechts ongeveer veertig mensen. In de jaren daarvoor waren dat er tussen de honderd en de 200. "We zoeken naar een vorm die jongeren meer aanspreekt", aldus woordvoerder B. van Perlo. "We willen de tijd nemen om goed na te denken over een andere aanpak." De herdenking moet in elk geval meer gaan over de lessen van de Kristallnacht voor de actualiteit.

Om de herdenking in Amsterdam niet helemaal onopgemerkt voorbij te laten gaan, luidden de Mozes en Aäronkerk, de Oude Kerk, de Sint-Nicolaaskerk, de Posthoornkerk en de Zuidertoren zaterdag om 19.00 uur hun klokken. In sommige plaatsen hadden de activiteiten rond de Kristallnacht zaterdag plaats, op andere plaatsen gisteren, om te voorkomen dat ze samenvielen met de Joodse sabbat (zaterdag). Antiracismeorganisaties in heel Europa hadden zaterdag activiteiten, onder de noemer "Internationale dag tegen fascisme en antisemitisme". Hun koepelorganisatie United heeft dit jaar als thema gekozen "Ken het verleden - maak je toekomst".

In Breda stond de herdenking in het teken van de dialoog. Op het programma stond een debat tussen Joodse, christelijke en islamitische jongeren. Verder werd een bronzen plaquette met de tekst van het discriminatieverbod in artikel 1 van de Grondwet onthuld. Het organiserend comité wil zich daarmee te weer stellen tegen aantasting van het antidiscriminatiebeginsel. Politicus Fortuyn zorgde begin dit jaar voor veel ophef door te opperen dat het artikel moet worden geschrapt als het de vrijheid van meningsuiting belemmert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.