+ Meer informatie

Wegenbelasting niet extra omhoog

Duisenberg geeft toe

1 minuut leestijd

DEN HAAG — Minister Duisenberg is door de knieën. De wegenbelasting gaat niet extra omhoog, maar stijgt veel minder dan de regering aanvankelijk wilde. Vanmorgen in, de Tweede Kamer stapte de minister af van zijn plan om de motorrijtuigenbelasting — vooral voor grotere auto's — enorm op te trekken. In plaats daarvan wordt de benzine-accijns met twee cent verhoogd en komt er een extra belasting op de aankoop van nieuwe auto's. Dit brengt te samen 150 miljoen gulden in het laatje.

Dit geld moet het wegvallen van een deel van de opbrengst van de verhoging van de wegenbelasting compenseren.
Het regeringsplan om grotere en zwaardere auto's extra veel motorrijtuigenbelasting te laten betalen is nu van de baan. 

Tegen deze steile „progressie" was in de Tweede Kamer grote weerstand gerezen. 
Niet alleen de oppositie, maar ook de grootste regeringspartijen PvdA, KVP en ARP hadden hun veto over zo'n forse verhoging van de motorrijtuigenbelasting uitgesproken.
De aanpassing van de motorrijtuigenbelasting aan de sterk gestegen prijzen gaat wel gewoon door.

BENZINEPRIJS

De verhoging van de benzine-accijns met twee cent maakt de literprijs — met ingang van 1 januari 1376 —ruim 2,3 cent duurder, omdat hierover 16 procent BTW moet worden betaald. 
De prijsverhoging kan nog hoger uitvallen omdat ook de Oliemaatschappijen de benzine begin volgend jaar duurder willen maken.
De belasting op de aankoop van nieuwe auto's waarvan de cataloguswaarde boven de 10 duizend gulden ligt, gaat van 16 naar 17,5 procent, zo deelde minister Duisenberg vanmorgen mee.

De bewindsman verzette zich krachtig tegen elk uitstel van de BTW-verhoging. Het kabinet houdt vast aan zijn voorstel, dat de BTW per juli 1976 naar 18 procent gaat.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.