+ Meer informatie

Walesa officieel presidentskandidaat

2 minuten leestijd

WARSCHAU - Voorzitter Lech Walesa van de Poolse vakbeweging Solidariteit heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen, die mogelijk dit najaar en op zijn laatst volgend voorjaar worden gehouden.

„Ik heb vandaag een besluit genomen. Ik leg mijn bereidheid om president van de Poolse republiek te worden bij directe verkiezingen ter goedkeuring voor aan het volk", aldus Walesa in een verklaring, die werd uitgegeven door het hoofdkantoor van Solidariteit in de havenstad Gdansk. Walesa zei met zijn kandidatuur een belofte in te,lossen die hij in augustus 1980 bij de oprichting van zijn vrije vakbondsorganisatie zou hebben gedaan.

Het afgelopen jaar heeft de voormalige elektricien van de scheepswerf, waar de wieg stond van Solidariteit, met nadruk laten weten dat zijn persoonlijke ambitie om president te worden ook in het belang van Polen is. „Het is geen wens, maar een noodzaak dat ik president word", zei hij in juni.

Walesa wordt in Polen algemeen beschouwd als de leider van de strijd die leidde tot het herstel van de democratie in Polen en die de aanzet vormde tot de democratisering elders in Oost-Europa. In recente opinie-onderzoeken was zijn voorsprong op Mazowiecki niet erg groot, maar zijn invloed op de Poolse bevolking is zonder twijfel ongeëvenaard. Walesa voorspelde vorige week dat hij zou winnen en dat tegenkandidaat Mazowiecki ongeveer 35 procent van de stemmen zóu krijgen. „Ik ben niet bezorgd over de overwinning, maar over de omvang daarvan", aldus Walesa.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.